NOVE ŠOKANTNE TVRDNJE NAUČNIKA O KORONI: POSLE VIRUSA, KAO POSLE RATA!

Autor:

Vesti

20.08.2020

03:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koronavirus nam svakog dana priređuje nova iznenađenja. Prvo se mislilo da udara isključivo na pluća, a onda smo redom od naših i stranih stručnjaka saznavali da stradaju i srce, bubrezi, jetra, mozak...

Traumatski sindrom (Ilustracija)

Najnovija saznanja kažu da se kod mnogih pacijenata koji su imali koronu razvio posttraumatski sindrom, koji je u laičkoj javnosti najviše odjeknuo po povratku američkih vojnika iz Vijetnama.

Janoš Slavik, glavni mađarski epidemiolog, prekjuče je ustalasao svet tvrdnjom da veliki broj onih koji su se oporavili od korone ima sindrom hroničnog umora i posttraumatski poremećaj (PTSP).

- Otprilike od 20 do 25 odsto oporavljenih razvija sindrom hroničnog umora (CFS), dok deset odsto onih koji su se lečili na intenzivnoj nezi pati od PTSP - objašnjava mađarski doktor i dodaje da su do istih rezultata, prema njegovim saznanjima, došli i doktori iz drugih zemalja.

DR SLAVIK: OD 20 DO 25 ODSTO PACIJENATA PATI OD HRONIČNOG UMORA
10 ODSTO POSLE INTENZIVNE NEGE RAZVIJE PTSP

Ivana Stašević Karličić, direktorka klinike "Laza Lazarević", za Srpski telegraf objašnjava šta je PTSP.

- Posttraumatski stresni poremećaj pripada kategoriji poremećaja povezanih sa stresom i, s obzirom na to da smo se svi našli u situaciji eklatantnog stresa, koji nosi epidemija i sve njene društvene posledice, bilo je očekivano da neki ljudi nemaju dovoljan adaptibilni kapacitet da ga prevaziđu na adekvatan i konstruktivan način - kaže naša sagovornica.

 

 

Sve stiže na odloženo

S obzirom na to da su pacijenti oboleli od korone bili primarno usmereni na dobijanje bitke sa virusom, tek po izlasku iz te faze stvara se prostor da se i u psihološkom smislu suoče sa tim da su bili životno ugroženi, objašnjava dr Ivana Stašević Karličić.

- Stoga, nije neočekivano da se tek po prolasku kroz kritičnu situaciju jave simptomi povezani sa stresom, depresijom ili anksioznošću - navodi ona.

Dodaje da je sredinom marta, kada je epidemijska pretnja bila na vratima, Ministarstvo zdravlja, postupajući u skladu sa predviđanjima SZO, istaklo i uticaj epidemije virusa korona na mentalno zdravlje stanovništva.

- U vezi sa tim je, u saradnji sa našom klinikom, pokrenuta stalna besplatna nacionalna linija za pružanje psihosocijalne pomoći tokom pandemije. Predvideli smo porast anksioznih, sa stresom povezanih poremećaja i depresije, što nakon pet meseci i registrujemo u svakodnevnom radu - kaže direktorka.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading