UREĐUJE SE MESTO ZA VELIKOG VLADARA: EKIPA SRPSKOG TELEGRAFA u "inspekciji" na Savskom trgu

Autor:

Vesti

17.08.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedeljno jutro na Savskom trgu. Radnici, četiri Rusa i jedan Srbin, postavljaju čeličnu konstrukciju oko koje ide bronzana oplata velelepnog spomenika županu Stefanu Nemanji.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Spomenik Stefana Nemanje pre livenja

Taj spomenik, kada bude postavljen, sa 24 metra visine dominiraće ovim delom Beograda. Spomenik je težak 68 tona i da bi mogao da se transportuje, pažljivo je isečen na delove, koji se u Srbiji sastavljaju i vare.

Kako za Srpski telegraf otkriva Mladenko Rupar, koji već 40 godina radi kao varilac, stigla je prva tura od četiri šlepera sa delovima spomenika, a očekuje se dolazak još šest šlepera.

Šta kažu Beograđani

Slavica Đorđević (70)

Foto: Dragan Kadić

Živim tu blizu, u Savskoj ulici, i svako jutro kad se vraćam iz prodavnice stanem da vidim dokle su stigli s radovima. Mnogo će biti lepo, sve što se uradi dobro je i mnogo bolje nego ranije

Vita Maksimović (90)

Foto: Dragan Kadić

Dok ne bude gotovo, ne mogu ništa da vam kažem, ali, sudeći po ovim slikama, biće lepo i drugačije. Meni odgovara što će biti dosta prostora za šetnju na trgu oko spomenika

Bratislav Rakić (60)

Foto: Dragan Kadić

Svaka čast gospodinu Vučiću i SNS na ovome. Konačno, posle Branka Pešića pojavio se neko u Beogradu da ovako nešto napravi za naš grad

- Da bi tako visoka skulptura bila stabilna, unutar nje se postavlja jaka čelična konstrukcija, koja će biti ukopana tri metra u zemlju. Radimo svakog dana od sedam ujutru do pet po podne, ali nije teško. Navikli smo da radimo na velikim vrućinama. Spomenik bi trebalo da bude gotov do 15. oktobra, a kompletan plato do Nove godine - objasnio nam je Rupar.

RepublikaFoto: Dragan Kadić
Mladenko Rupar

On ističe da je šest godina radio u Švajcarskoj na gradilištu i da iz prve ruke može reći da se i kod nas, posebno u projektu "Beograd na vodi", radi po svim svetskim standardima.

* 24 metra biće visok spomenik Stefanu Nemanji

* 68 tona težak

* 50 posetilaca će moći da uđe u postament

* 120 radnika radilo na spomeniku

* 18 meseci pravljen u Rusiji

* 10 šlepera dovozi delove spomenika

Spomenik Stefanu Nemanji delo je čuvenog ruskog skulptora Aleksandra Rukavišnjikova. Neće imati uobičajeni postament, već naprsli vizantijski štit, u koji će moći da uđe 50 posetilaca. Na njemu će stajati figura Nemanje u carskoj odori, dok su na četiri velika reljefa ugravirane scene iz njegovog života i srpske istorije, kao i porodično stablo Nemanjića.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading