ŠKOLA U DOBA KORONE OD A DO Š: Srpski telegraf razjašnjava sve nedoumice roditelja

Autor:

Vesti

13.08.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li će maske za đake biti obavezne, kako će izgledati časovi fizičkog, da li će raditi đačke kuhinje, do kada će važiti vanredne mere...

RepublikaFoto: Tanjug
Mladen Šarčević

Maske za učenike u školama biće obavezne, a izuzeci su jedino deca sa astmom i problemima s disanjem. Đaci koji ne budu poštovali propisane mere snosiće disciplinske mere predviđene zakonom, kaže za Srpski telegraf ministar prosvete Mladen Šarčević.

On za naš list pojašnjava sve nedoumice vezane da povratak dece u školske klupe, kao i njihov boravak u obrazovnim institucijama u okolnostima pandemije korone.

 

 

 

- Ovo o čemu sada pričamo odnosi se na organizovanje nastave u septembru, a šta će biti kasnije, zavisi od ukupne epidemiološke situacije u zemlji. Pratićemo šta se dešava u oktobru, novembru, decembru i shodno tome menjati način rada i prilagođavati se situaciji - rekao je ministar.

ZBOG MASKI MOGUĆE I IZBACIVANJE IZ ŠKOLE

Maske su obavezne za sve nastavnike i sve učenike. S obzirom na manji broj đaka i poštovanje socijalne distance, masku u učionici će moći da skinu isključivo dok sede u školskoj klupi i ćute. Maske se vraćaju na lice bez obzira na to da li učenici pričaju međusobom ili usmeno odgovaraju lekciju. Ako neko namerno ne želi da nosi masku, biće opomenut nekoliko puta, potom će biti pozvani roditelji, a ukoliko učenik i dalje ne bude želeo da nosi masku, sledi disciplinska mera ukora ili čak suspenzije iz škole u ekstremnim situacijama. Možda ovo zvuči preoštro, ali nema vremena za taktiziranje i kažnjavaće se samo drastični slučajevi.

DEŽURSTVA I KONTROLA U DVORIŠTU

Data je preporuka direktorima škola da organizuju dežurstva nastavnika u školskim dvorištima kako bi se kontrolisalo ponašanje đaka za vreme velikog odmora. Znate, deca se u školi i potuku bez obzira na to što je epidemija korone, ali se ovakve situacije u ovim uslovima neće tolerisati. Pošto će grupe učenika po razredu biti manje i do 15 đaka, verujem da će biti i lakše decu kontrolisati i u dvorištu. Mislim da su naši ljudi vrlo vešti i da će se snaći i u ovoj situaciji. Za nas će 1. septembar biti najteži jer niko nikada ovako nije radio, ali pripremamo se dobro i verujem da će sve to vrlo brzo leći na svoje mesto. Verujem da će roditelji objasniti deci koliko je važno da svi budemo disciplinovani, da se pridržavamo propisanih mera kako bismo koliko-toliko normalno živeli u jednoj ovakvoj situaciji.

PRODUŽENI BORAVAK I U SVEČANIM SALAMA

Produženi boravak za najmlađe osnovce će da radi sa grupama do 15 učenika. U maju i junu, kada je posle ukidanja vanrednog stanja proradio produženi boravak, bilo je vrlo malo dece, čak ispod našeg očekivanja. Da li će se ovo promeniti od septembra, u ovom trenutku niko ne može da predvidi, ali mi smo spremni. Imamo dovoljno kapaciteta kada su u pitanju zaposleni, u pomoć će priskakati ili zaposleni u drugim oblastima, kao što su servirke, i slično. U boravku možete da koristite i dve prostorije, pa je preporuka da se u tu svrhu prilagode svečane sale u školama ukoliko bude potrebe za tim.

DNEVNO ČETIRI ČASA PO 30 MINUTA

Mlađi razredi će biti podeljeni u dve grupe od po najviše 15 učenika, s kojima će učitelji raditi isključivo uživo četiri časa od po 30 minuta. Iako su učenici podeljeni, jedan učitelj će raditi sa svim đacima iz svog razreda. Naravno, radiće se na vrlo specifičan način jer su i okolnosti specifične, ali sve u zakonskim okvirima. Mi smo dali preporuku šta će tačno raditi učitelj, a šta nastavnici engleskog i ostali nastavnici koji dopunjavaju časove mlađim razredima, dok će slobodne aktivnosti biti modifikovane kroz onlajn nastavu i određene zadatke. Ukoliko bude potrebe, preurediće se svečane sale u školama da bi se obezbedio dodatni prostor za učenike zbog poštovanja socijalne distance među đacima.

ĐAČKE KUHINJE NEĆE RADITI

Đačke kuhinje neće raditi jer je predviđen kraći boravak dece u školi. Osoblje koje radi u kuhinji moći će da pomogne ostalom osoblju škole. Za decu koja ostaju u produženom boravku biće obezbeđen ketering jer je najsigurniji u ovom trenutku. Pripremu hrane radi proverena kuhinja, sa sertifikatom, u školu dolazi u posebnim posudama i servira se pod posebnim uslovima. Do sada smo tako radili, otkad je u u škole vraćen produžen boravak, i nije bilo kiksa. Možda nije najjeftinije rešenje, ali je u ovim okolnostima najsigurnije.

FIZIČKO BEZ LOPTE I KONTAKTA

Podsećam da se fizičko već tri godine zove fizičko i zdravstveno obrazovanje, pa ćemo sada više raditi na ovoj komponenti, odnosno radićemo na edukaciji učenika o zdravom životu, ali i o bolestima, kao što su korona, gojaznost, učiće se više o higijeni. Kada je u pitanju fizičko, radiće se napolju na školskim terenima bez maske, a zimi u salama u manjim grupama. Neće biti kontakta i timskih sportova s loptom, a umesto toga, deca će na propisanoj razdaljini raditi vežbe oblikovanja. Nastavnici fizičkog radiće i sa decom nižih uzrasta kako bi se rasteretili učitelji. Kada je u pitanju muzičko, vodili smo računa da prilikom pevanja deca izbacuju veliku količinu aerosola, tako da će morati da se modifikuje rad nastavnika muzičkog. Uostalom, mogu da izađu u dvorište, pa da deca lepo pevaju.

IZOSTANAK BEZ OBAVEZE PRAVDANJA

Uprkos svim naporima Ministarstva prosvete da se učenicima obezbede najbolji mogući uslovi za pohađanje nastave tokom epidemije korone, deo roditelja uplašen je za svoje mališane. Ima i onih koji zbog straha od bolesti ne žele da šalju decu u školu. U tom slučaju neće morati da pravdaju izostanak dece sa nastave, ali ovo važi samo za početak školske godine, odnosno za septembar.

- Roditelji koji u septembru ne žele decu da šalju u školu neće to morati da pravdaju - naveo je ministar.

Škole su dobila jasna upustva od Ministarstva prosvete kako da organizuju nastavu, najmlađi osnovci imaće mogućnost i za produženi boravak, gde će, umesto obroka iz đačkih kuhinja, dobijati specijalno upakovan ručak jer se to do sada pokazalo kao najbolje rešenje.

Neosnovane žalbe nastavnika

Kako ocenjujete žalbe pojedinih nastavnika koji tvrde da im se podelom razreda udvostručuje posao?

- Podsećam da postoje zakoni i pravilnik o pedagoškoj normi, koji tačno propisuje obaveze i dužnosti zaposlenih u školi. Nastavnicima je propisano sve - od neposrednog rada sa učenicima do pripreme za nastavu, dežurstava i slično. Ukoliko je neki nastavnik, recimo, u petom razredu imao manje časova, to znači da mu je ostalo vremena da se javi na neku platformu deci oko sekcija i projekata, da pošalje zadatke.

- Najveća odgovornost je na direktorima škole koji treba da organizuju da sve funkcioniše normalno u ovoj izmenjenoj i specifičnoj zdravstvenoj situaciji. Bilo kakvo ekstremno ponašanje učenika neće biti tolerisano i biće sasečeno u korenu. U školi se zna red, postoje pravilnici, koji se primenjuju i koji će se poštovati, a svako ko bude kršio propisane preventivne mere zaštite od korone biće kažnjen. Svi moraju da poštuju osnovna načela preporučenih preventivnih mera i da se prilagođavaju tome - naglasio je ministar Šarčević.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading