Sve je spremno: NAŠI STRUČNJACI VEĆ PROUČAVAJU VAKCINU KOJU ĆEMO DOBITI U PET MILIONA DOZA

Autor:

Vesti

10.08.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naši stručnjaci uveliko proučavaju dokumentaciju i protokole svih kliničkih i ranijih faza testiranja vakcine protiv koronavirusa koju će dobijati građani Srbije, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANČIĆ
Foto: Ilustracija

Mada zvaničnici nisu spremni da iznose konkretne detalje, informacije našeg lista indirektno je juče potvrdila i premijerka Ana Brnabić. Ona je rekla da država radi svakodnevno na tome da Srbija bude jedna od prvih 20 zemalja koje će dobiti vakcinu, te da se pregovare s raznim kompanijama i partnerima.

- Pregovaramo s nekoliko partnera, međutim, ne bih dalje o tome. Ali mogu da garantujem da ćemo biti jedna od prvih zemalja koja će dobiti vakcinu i to potpuno bezbednu. Sve protokole i dokumentaciju o fazama testiranja već danas gledaju stručnjaci - naglasila je Brnabićeva.

RepublikaFoto: Printscreen/KlikTV
Ana Brnabić

Premijerka: Mogu da garantujem da ćemo biti jedna od prvih zemalja koja će dobiti vakcinu

 

Upravo ova poslednja njena rečenica u stvari potvrđuje saznanja našeg lista. A prema informacijama dobijenim od sagovornika koji je i sam član kriznog štaba, naši epidemiolozi i kliničari već neko vreme bave se jednom konkretnom vakcinom, onom koja bi trebalo prva da nam stigne.

Ko sve pravi vakcinu

1. Kina - završena klinička ispitivanja, počela vakcinacija ugroženih kategorija stanovništva

2. Rusija - završena klinička ispitivanja. Registracija vakcine 12. avgusta. Uporedo se ispituju još tri vakcine

3. Univerzitet Oksford i "Astrazeneka" - vakcina koju će kupiti Amerika. Klinička ispitivanja u poslednjoj fazi

4. Američka kompanija "Moderna" - klinička ispitivanja ulaze u poslednju fazu

* još 125 vakcina širom sveta je u različitim fazama

- Kao što je vaš list i ranije pisao, a nešto slično je saopštio i predsednik Vučić, napravljen je dogovor za dobijanje velikih količina jedne vakcine. Vi ste pisali da se radi o kineskoj, ne mogu vam to potvrditi, ali još manje ću demantovati. Pa vi shvatite to kako želite - bio je pomalo zagonetan, ali i dovoljno jasan naš izvor, koji dodaje:

U bolnici manje od 3.000 ljudi

Zaraženo 236

(19 manje nego dan ranije)

Testirano 6.251

(1.763 manje nego dan ranije)

Umrlo 9

Ukupno umrlo 641

Na respiratoru 106

(15 manje nego dan ranije)

Hospitalizovano 2.999

(97 manje nego dan ranije)

* za 24 časa

- Srpski stručnjaci do sada su veoma zadovoljni onim što su videli u dokumentaciji. Vakcina o kojoj govorimo proveravana je po svim protokolima Svetske zdravstvene organizacije, prvo na životinjama, a potom u nekoliko faza i na ljudima. To što se radilo nešto brže nego što je uobičajeno ne znači da je testirana na manjem broju ljudi. Naprotiv, baš zbog potrebe za masovnom proizvodnjom o tome se posebno vodilo računa.

Sutra konačna odluka o časovima, đaci do petog razreda sigurno u školi

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će sutra biti saopštena konačna odluka o narednoj školskoj godini, ali da su najbliži tome da od 1. septembra đaci od prvog do petog razreda pohađaju nastavu u školama. Za ostale nastava će biti kombinovana.

Brnabićeva je, gostujući na TV Prva, rekla da Ministarstvo prosvete radi na uputstvu i da će danas biti održan finalni sastanak i donet predlog koji će krizni štab sutra usvojiti.

Nakon toga, kaže, ministar prosvete obavestiće javnost kako će izgledati nastava u predstojećoj školskoj godini.

Ukazala je i da će biti izdato uputstvo za roditelje, da se sa Unicefom priprema i video koji će biti emitovan na svim nacionalnim frekvencijama, a koji se odnosi na ponašanje đaka u školama, ali i kako roditelji da obezbede da bolesna deca ne idu u školu, kako da se to proverava.

Podsetimo, Srpski telegraf je još 9. maja ekskluzivno objavio da je kineski predsednik Si Đinping stavio Srbiju visoko na listu prioriteta za isporuku vakcine (pet miliona doza) protiv virusa KOVID-19. Nešto kasnije, to je potvrdio i predsednik Vučić (ne pominjući konkretno Kinu).

 

 

 

Prema informacijama do kojih je naš list došao u diplomatskim izvorima, u red za kinesku vakcinu stalo je nekoliko desetina država. Ipak, zbog ograničenog kapaciteta proizvodnje i ogromne domicilne potražnje u Kini (1,42 milijarde stanovnika) nema šanse da će svi stići na red u ovoj godini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Alek

10.08.2020 09:44

Niti za kinesku, niti za rusku postoji bilo kakva dokumentacija, niti bilo kakav relavantan medicinski podatak. Ali od koga dolaze izjave, ne čudi me da su netačne