CELA SRBIJA U ŽUTOM! Preti nam ogromna ŠTETA, meteorolog izneo zabrinjavajuću prognozu za naredne dane

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

07.08.2020

12:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kiša i pljuskovi, praćeni grmljavinom pogodiće pojedine delove zemlje, zbog čega će biti uključen i žuti meteoalarm koji upozorava na potencijalno opasne vremenske pojave, a ništa bolje vreme neće biti ni za vikend.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Foto: Ilustracija

Kiša je, kako navodi meteorolog Đorđe Đurić, dva dana bez prestanka padala u Raškom okrugu i na jugu i jugozapadu Srbije, pri čemu je palo i više od 100 mm kiše po kvadratnom metru.

A uslova za kišu i pljuskove sa grmljavinom biće i danas.

- Biće toplo i sparno tokom dana, na jugu uz uslove za kišu i pljuskove sa grmljavinom. Kasnije posle podne će biti uslova za pljuskove sa grmljavinom i u drugim predelima Srbije - kaže meteorolog naglašavajući da je jedino Vojvodina, gde neće biti kiše, izuzetak.

Ipak, ove padavine biće danas praćene temperaturom od 27 stepeni na jugu, pa sve do do 33 na istoku Srbije.

 

 

 

Upravo zbog lokalne pojave grmljavine sa količinom padavina većom od 10 litara po metru kvadratnom u periodu do 3 sata, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je žuti meteoalarm za teritoriju gotovo cele Srbije, osim za Banat i Bačku.

Nestabilno i za vikend

Prvog dana vikenda nastaviće se nestabilno vreme.

- U subotu će biti promenljivo oblačno, još ponegde sa pljuskovima i grmljavinom - kaže Đurić dodajući da će i u Beogradu biti slično vreme, gde se očekuju smena sunčanih i oblačnih intervala i ređa pojava pljuskova sa grmljavinom.

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ

Prema podacima RHMZ, u subotu će na severozapadu zemlje biti  suvo sa dužim sunčanim intervalima, dok se u ostalim krajevima očekuju pojava kiše i kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom zbog čega će na snazi biti žuti meteoalarm. On će biti uključen i zbog visokih temperatura, jer će maksimalna u subotu dostići i 33. podeok. U žutom će biti cela Srbija.

Grmljavina i pljuskovi mogući su i u nedelju kada će takođe, i to iz dva razloga, na snazi biti žuti meteoalarm.

Pljuskovi i sledeće sedmice

RepublikaFoto: twitter.com/svetli vojvoda Crni Đorđije

Kako navodi meteorolog Đorđe Đurić, početkom i sredinom sledeće nedelje biće sunčano i toplo, ali se posle podne očekuje jači razvoj oblačnosti, ponegde i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

I u ponedeljak, ali i utorak, na snazi će biti žuti meteoalarm zbog visokih temperatura i lokalne pojave grmljavine sa ili bez padavina.

Maksimalna temperatura u narednom periodu biće u većini predela od 27 do 33 stepena.

Dok se, s jedne strane, upozorenje na potencijalno opasne pojave odnosi na pojedine delove Srbije zbog temperatura viših od 32 stepena (maksimalna dnevna će iznositi 33), u drugim krajevima će žuti meteoalarm biti uključen zbog lokalne pojave grmljavine sa količinom padavina većom od 10 litara po metru kvadratnom u periodu do 3 sata.

To znači da može doći do poteškoća u urbanim sredinama (posebno problema sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima), problema u saobraćaju i transportu, odlaganju već planiranih poljoprivrednih aktivnosti. Moguća je šteta na imovini i povređivanje ljudi, kako je objašnjeno na sajtu RHMZ.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading