HEMIČARI UPOZORAVAJU! Otrovne čestice iz Bejruta stižu u Srbiju?!

Autor:

Vesti

06.08.2020

15:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vazdušne mase koje nose čestice nitrata oslobođenog eksplozijom u Bejrutu mogu da stignu i do hiljadama kilometara udaljenih područja. Tako bi čitava Evropa mogla da bude ugrožena. Dobra vest jeste da su aktuelne kiše povoljne, pa ne bi trebalo da bude opasnosti po Srbiju od zagađenja vazduha, iako bi otrovi mogli da stignu do nje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto sa lica mesta

Ovo je za Sputnjik izjavila Dragana Đorđević, naučni rukovodilac Centra izvrsnosti za hemiju i inženjering životne sredine pri Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u Beogradu.

 

 

 

- Nitrati su povezani sa mnogim kancerima, pre svega, sa kancerom želuca i debelog creva. Izazivaju Parkinsonovu bolest, Alchajmer i slično. Ono što je posebno opasno, iz te količine od šest hiljada tona, oslobođeno je 3.700 tona čistog nitrata, opasne supstance koja se sada nalazi u vazduhu. Ona se nalazi u obliku najsitnijih čestica jer se kod eksplozija i sagorevanja oslobađaju najsitnije čestice koje najduže opstaju u vazduhu i koje mogu da dosegnu najveće daljine u prenosu. One mogu danima, pa i nedeljama da opstanu u atmosferi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading