HEROJU TABLA NA KUĆI KOJA JE STARA 100 GODINA: Jovović danas dobija ulicu u Zemunu

Autor:

Vesti

05.08.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kuća koja je ponela mnoge table različitih imena u Zemunu sada će ponosno, umesto Zagorske ulice, na sebi imati tablu s imenom Blagoja Jovovića, srpskog heroja koji je pucao na ustaškog vođu Anta Pavelića. Vlasnik kuće Nikola Dimitrijević (65) za Srpski telegraf kaže da je ponosan što je Jovoviću konačno na ovaj način odata počast.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

- Blagoje Jovović je čovek koji je uzeo stvar u svoje ruke u momentu kada država to nije mogla. Ova kuća postoji od 18. avgusta 1922. godine, od tada je nosila imena različitih ličnosti, bila je Mičurinova, Podružnika, pa ponovo Mičurinova, a sada je dočekala i ovo ime - navodi Dimitrijević i pokazuje na svoju kuću, koja već stotinu godina stoji na uglu, kao jedna od retkih stvari koje su u proteklom periodu ostale netaknute u ovom delu Zemuna.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Ponosni vlasnik kuće Blagoje Dimitrijević

Ekipa Srpskog telegrafa je pošla u potragu za spomen-pločom posvećenom Blagoju Jovoviću, koja bi tokom današnjeg dana trebalo da bude otkrivena, ali je, umesto toga, pronašla veliki grafit na jednoj zgradi koji lepim bojama i jednostavnošću slavi ovog srpskog heroja.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Boško Ristić

- Onaj ko ne zna ko je Blagoje Jovović potpuno je nepismen, zbog toga i imamo sve one ulice kojima više nije mesto ovde. Svaka čast onome ko je predložio da ulica ponese ovo časno ime koje je odbranilo srpsko dostojanstvo. Ne smeta mi ni ovaj natpis, bar će se zapitati kada prolaze ko je to - navodi za Srpski telegraf Boško Ristić (84), koji živi u ovom kraju već dugi niz godina.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Stariji koji pamte priče roditelja o zverstvima Pavelića znaju dobro ko je Blagoje Jovović i protiv ove inicijative koja mu odaje počast nemaju ništa protiv, dok su mlađi, koji nisu hteli da se predstave, rekli da ne odobravaju promenu naziva.

 

 

 

- Ne razumem zašto bi se menjao naziv ulice, otkako znam za sebe to je Zagorska ulica, ne znam ko je Blagoje Jovović i ne razumem prašinu koja se podigla oko ovog kraja u kom sam odrasla - navodi jedna 30-godišnjakinja koja stanuje u ovoj ulici.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading