SLAVIMO VELIKU SVETITELJKU: Blaga Marija je zaštitnica žena, a danas će vam ispuniti želju ako OVO uradite!

Autor:

Vesti

04.08.2020

07:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Blagu Mariju, praznik posvećen Svetoj Mariji Magdaleni.

Foto: Wikipedia
Sveta Marija Magdalena

Marija Magdalena je bila rodom iz gorskih predela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena.

U svojoj mladosti je bila grešnica, ali ju je Isus izbavio od grehova. Kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovedi.

Nakon Hristovog vaskrsenja, ona postaje propovednica, putuje i u Rim da caru Tiberiju crvenim jajetom objasni Hristovo vaskrsenje. Postoji verovanje da je nam je od nje ostalo farbanje crvenih jaja za Vaskrs.

 

Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes, kod apostola Jovana Bogoslova i tu je nakon nekog vremena umrla.

Gospod se javio Mariji

Prema Jevanđeljima, Gospod joj se posle vaskrsenja dva puta javio.

"Marija je stajala napolju kod groba i plakala. Dok je tako plakala, zavirila je u grob i videla dva anđela u belom kako sede tamo gde je ležalo Isusovo telo, jedan kod glave, a drugi kod nogu. Oni su je upitali: 'Ženo, zašto plačeš?' Odgovorila im je: 'Uzeli su mog Gospoda, i ne znam gde su ga stavili.' Kad je to rekla, okrenula se i ugledala Isusa kako stoji iza nje, ali ga nije prepoznala. Isus joj reče: 'Ženo, zašto plačeš? Koga tražiš?' Misleći da je to baštovan, reče mu: 'Gospodine, ako si ga ti odneo, reci mi gde si ga stavio, i ja ću ga uzeti.' Tada joj Isus reče: 'Marija!' A ona se okrenu i reče mu na hebrejskom: 'Raboni!' (što znači 'učitelju'). Isus joj reče: 'Nemoj me više držati, jer još nisam uzašao k Ocu, nego idi mojoj braći i reci im: ’Uzlazim k svom Ocu i vašem Ocu, svom Bogu i vašem Bogu. 'I tako je Marija Magdalena došla i javila učenicima: 'Videla sam Gospoda!' I ispričala je sve što joj je rekao." (Jovan 20:1-31)

Blaga Marija je, po narodnom verovanju, sestra Ilije Gromovnika.

Takođe, veruje se da je zaštitnica žena i da, ako na njen praznik, žene odu u crkvu, pomole joj se i zapale sveću, mogu tražiti ispunjenje jedne želje i svetiteljka ih svakako neće odbiti. 

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Tropar (glas 1):

Hristu nas radi od Djevi roždšemusja, čestnaja Magdalina Marija posljedovala jesi, togo opravdanija i zakoni hranjašči: tjemže dnes vsesvjatuju tvoju pamjat praznujušče, grjehov razrješenije molitvami tvojimi prijemljem.

Prema narodnom verovanju vremenske nepogode i grmljavina nisu neuobičajene na današnji dan, jer "brat i sestra razgovaraju".

Praznik posvećen Blagoj Mariji je i Eparhije budimljansko-nikšićke i mnogih drugih pravoslavnih institucija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading