DIREKTOR KBC "DRAGIŠA MIŠOVIĆ" UPOZORAVA: Klinička slika kod najmlađih teža nego ranije, SVE VIŠE DECE S VISOKOM TEMPERATUROM U BOLNICAMA!

Autor:

Vesti

04.08.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kod dece obolele od korone sada se javlja znatno složenija klinička slika nego što je to ranije bio slučaj. U bolnici je mnogo više dece s visokom temperaturom.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Vladimir Đukić

Prof. dr Vladimir Đukić, direktor KBC "Dragiša Mišović", upozorava da KOVID-19, za razliku od marta i aprila, jače i razornije pogađa i najmlađe. Kako kaže, samo u "Mišoviću" se trenutno leči desetoro dece. Sa njima su i majke, u ovom momentu njih osam.

- Klinička slika kod dece je teža nego ranije, posebno praćena visokom temperaturom. U ovom drugom piku javlja se mnogo teža klinička slika i kod trudnica - objašnjava Đukić i nastavlja:

- Starosna granica se bitno pomerila. Imamo 14-godišnjeg dečaka vaterpolistu koji je bez pridruženih bolesti, a morao je da bude prebačen na veštačku ventilaciju. Iz Vranja smo imali momka od 26 godina pozitivnog na koronu, sa teškim znacima popuštanja srčane i bubrežne funkcije. To je ozbiljna klinička slika kod mladih, koja se primećuje i u svim zemljama u regionu.

Ne smemo dozvoliti da se spoje grip i korona

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Branislav Tiodorović

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba, smatra da je ove zime vakcinacija protiv sezonskog gripa potrebnija nego ranije da bi se izbegao sudar gripa i korone.

- Pošto se nalazimo u paklu koronavirusa, ono što je ove zime obaveza jeste izbeći takozvanu savršenu oluju, koja bi definitivno uzdrmala svaku osobu slabijeg imunog odgovora - poručio je Tiodorović.

Kako navodi, važno je vakcinaciju početi na vreme.

- Moj predlog jeste da već od 1. oktobra počnemo i da vakcinacijom obuhvatimo sve rizične grupe. To se, pre svega, odnosi na osobe starije od 60 godina, na hronične bolesnike svih uzrasta. Godinama sam se zalagao da se protiv gripa vakcinišu i trudnice jer smo imali, nažalost, tragedije i kod pandemije gripa, bilo je slučajeva da trudnica umre od gripa. Vakcinacija kod trudnica obavlja se u dogovoru sa ginekologom koji prati stanje. Trudnice su same po sebi u riziku jer im je oslabljen imunitet - objašnjava profesor Tiodorović.

U "Mišoviću" se trenutno leči 195 KOVID pacijenata. Na intenzivnoj nezi ih je oko 60, dok je više od 30 bolesnika na nekom režimu mehaničke ventilacije.

- U svim zemljama regiona označen je crveni alarm evropske komisije za kontrolu zaraznih bolesti, a raste broj novoobolelih sa teškom kliničkom slikom i u Španiji, Italiji i Engleskoj. Ovo je peti mesec kako se svi zaposleni KBC "Dragiša Mišović" bore za živote pacijenata. Visoka temperatura ovih dana rad čini ekstremno složenim i ja se svim zaposlenima neizmerno zahvaljujem - rekao je Đukić.

Kako saznaje Srpski telegraf, iako lekari nisu spremni da daju bilo kakve prognoze, nijedno dete smešteno u "Mišoviću", ali i drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, nije životno ugroženo.

Prema informacijama koje imamo, zbog teže kliničke slike kod dece na sastancima kriznog štaba dodatno će se razgovarati o merama zaštite u školama nakon 1. septembra. Zasad, ipak, struka ostaje pri stavu da niži razredi, od prvog do četvrtog, budu najmanje tri sedmice mesečno na nastavi u školi, ali uz striktno poštovanje epidemioloških propisa. Takođe, odeljenja će najverovatnije biti dodatno podeljena, kako u istom trenutku u učionici ne bi bilo više od 12 do 15 đaka.

Što se tiče starijih osnovaca i srednjoškolaca, još se razmatra najbolji model za odvijanje nastave.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading