Dejan Miletić, analitičar: Ruski špijuni su uvek prisutni na našim prostorima

Autor:

Vesti

02.08.2020

19:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Analitičar Dejan Miletić za Srpski telegraf kaže da su saradnici ruskih službi uvek prisutni na našim prostorima i da toga moramo da se oslobodimo.

RepublikaFoto: Tanjug
Dejan Miletić

Srpski telegraf je ranije objavio priču o Igoru Girkinu (43), penzionisanom oficiru ruskih specijalnih snaga poznat kao Igor Strelkov ili "Pucač", koji je bio vojni zapovednik samozvane narodne republike Donjeck pre nego što je naprasno povučen u Rusiju, a tvrdokorni nacionalisti su bili ubeđeni da će zameniti Vladimira Putina. 

Miroslav Parović, lider Narodnog slobodarskog pokreta, i Mlađan Đorđević, kum Dragana Đilasa koji je svojevremeno tražio od predsednika Aleksandar Vučića dokaz da je ruski čovek i organizator protesta našli su se rame uz rame Girkinom.

 

- Što se opozicije tiče, ti kontakti koje opozicija ima i podršku koju baštini, tajkunski novac stican i čuvan pomoću ruskih službi ne može se poreći. U vreme sankcija jedini koji su mogli da opstanu su oni koji su imali prolaz ka Rusiji. Ne postoji ozbiljna politička struktura u opoziciji, koja nije vezana određenim segmentom sa ruskim službama - kaže Miletić.

Dodaje da i u ruskim službama postoje različiti interesni pipci.

Parović: Često idem kod Primakova

Miroslav Parović je za Srpski telegraf rekao da se sa Girkinom "sreo slučajno".

- Jedan prijatelj me je odveo na donatorsku večeru na kojoj je osnovan pokret Novorusija, a tada je Girkin još bio visoki zvaničnik ruske države - kaže Parović.

RepublikaFoto: Tanjug
Miroslav Parović

On je potvrdio da održava brojne kontakte u Rusiji i da je više puta bio kod Evgenija Primakova, koji je jedan od najistaknutijih predstavnika ruske "duboke države".

- Mlađana Đorđevića poznajem dugo godina. Zajedno smo pomagali Fondu "Gorčakov" (takođe deo ruske "duboke države", prim, aut.) da u Srbiji organizuje vrlo uspešne konferencije o vojnoj neutralnosti - pojasnio je Parović.

- Prvenstveno je reč o ruskoj "dubokoj državi", koja ima strateške interese koji se ne oslanjaju na zvaničnu politiku države. Međutim, Moskva je iskoristila krizu devedesetih, duboko ušla u sve pore sistema i pokušava na sve načine da održi svoj uticaj tako što bi svoje kadrova postavljala na određene pozicije kako bi oni strateški čuvali njene interese - zaključuje Miletić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading