SPPS: Svaki napad na policajce sankcionisati istom merom kao za najviše državne funkcionere

Autor: Republika

Vesti

31.07.2020

15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sindikat policije i policijskih starešina objavio je pismo upućeno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću o inicijativi za strože kažnjavanje onih koji napadnu policijske službenike.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ

Njihovu objavu prenosimo u celosti:

- Sindikat policije i policijskih starešina pokreće zakonsku inicijativu da svaki napad na najviše državne funkcionere bude sankcionisan po čl. 321 Krivičnog zakonika – “teško delo protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije”, i da među navedenim čelnicima ubuduće budu navedeni i policijski službenici. U ovom procesu dopune sadašnje KZ-a, neophodna nam je vaša pomoć i vaš neupitni autoritet. Takođe, istom inicijativom obuhvatićemo i pripadnike lekarske struke kao i drugih profesija za koje proceni naš pravni tim da ih ubuduće treba zakonski tretirati kao službena lica.

Iako je članom 310 KZ-a, u glavi 28 (“Krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Republike Srbije”) regulisano članom 310 krivično delo “ubistvo predstavnika najviših državnih organa”, (2012. godine je brisan tadašnji čl. 312. “terorizam”), tako da sam napad na Predsednika Republike, narodne poslanike, predsednika Vlade, Generalnog sekretara, predsednika Ustavnog suda, predsednika najvišeg suda u Republici Srbiji ili Republičkog javnog tužioca, ukoliko nije rezultirao smrtnim ishodom - nije obuhvaćen. Našom inicijativom predlažemo da i samo nasrtanje na gore navedene državne čelnike bude obuhvaćeno čl.321KZ-a i da se tu nađu i pripadnici policije jer su i oni neodvojivi deo državnog uređenja Republike Srbije. Smatramo da posle nedavno iskazane jasne izborne volje građana, uz vašu nemerljivu pomoć, ne bi bilo većih problema da se ova naša inicijativa usvoji od strane novog saziva poslanika u Domu Narodne skupštine. Povod za ovu buduću zakonsku odredbu su nedavni huliganski napadi na naše kolege ispred Narodne skupštine RS, kada su povređene desetine policijskih službenika koji su branili (i odbranili) najvišu demokratsku instituciju u ovoj zemlji. Drugi deo našeg predloga izmene i dopune KZ-a odnosi se na davanje statusa službenog lica zaposlenima prvenstveno u zdravstvu Srbije. Sadašnja pandemija kovida 19, protiv koje se ti ljudi bore bespoštedno mesecima, pokazala je da su lekari i medicinske sestre odavno morali da dobiju status službenih lica. Motiv je njihova bolja bezbednosna zaštita, viši socijalni status a samim tim bi se postigao i znatno viši nivo zdravstvene zaštite uz, naravno, beskompromisnu saradnju ostalih državnih činilaca.

Inicijativa koju vama upućujemo i za čije usvajanje molimo vašu podršku i procenu, prvenstveno je usmerena na ispravljanje pojedinih nelogičnosti sadašnjeg Krivičnog zakonika. Programska orjentacija našeg sindikata jeste da pomogne fukcionisanje pre svega policije ali i ostalih segmenata države Srbije. Jer, bez tog akcionog jedinstva i, naročito, bez vaše pomoći, sve naše aktivnosti ostale bi “mrtvo slovo na papiru”. A to, složićete se, niko ne želi ni u policiji, ni u bilo kom odgovornom segmentu države Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading