RODITELJI U SRBIJI MASOVNO VAKCINIŠU DECU PROTIV BOGINJA!

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

24.10.2017

18:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U strahu od epidemije malih boginja, koja je već izbila na Kosovu, roditelji poslednjih nedelja u velikom broju počeli da dovode decu da prime MMR vakcinu. U Beogradu broj vakcinisane dece sa 26,5% skočio na 43%, a u Nišu sa 27% na 60%

Broj vakcinisane dece jeste bitno porastao, ali mora još da raste kako bismo sprečili moguću epidemiju, kaže Predrag Kon, epidemiolog

Roditelji u Srbiji, uplašeni mogućom epidemijom malih boginja, počeli su masovno da dovode decu na vakcinaciju protiv ove zarazne bolesti, saznaje Informer. U Beogradu je za kratko vreme broj dece koja su primila MMR vakcinu skočio sa 26,5 na 43 odsto, a u Nišu sa 27 na čak 60 odsto!

Stručnjaci kažu da ovako naglo povećanje vakcinisane dece ima veze sa epidemijom malih boginja na Kosovu, koja i dalje preti da se proširi na ostale delove Srbije.

Dr Saša Milićević, pedijatar
Potrebno je da prođu dve nedelje od vakcinacije MMR vakcinom, pa da dete postane imuno na male boginje


Epidemiolog Predrag Kon potvrdio je za Informer da je primetan porast broja vakcinisane dece, a jedan od ključnih razloga za to je strah roditelja zbog pojave epidemije morbila na Kosovu.

- Beleži se sve veći broj dece koje roditelji dovode da prime MMR vakcinu. U prvih šest meseci u Beogradu je vakcinu dobilo 26,5 odsto dece, dok poslednji podaci pokazuju da je taj broj mnogo veći i da je do sada MMR vakcinu primilo čak 43 odsto mališana. Očigledno je da su roditelji u poslednje vreme uplašeni zbog moguće epidemije. Svakako taj broj mora još da raste kako bismo sprečili svaki rizik od epidemije kod nas. Zbog toga je potrebno da roditelji u još većem broju dovode decu na vakcinaciju. Kao što se zna, osim boginja, ova vakcina štiti i od zaušaka i rubeola - ističe Kon i naglašava da je ohrabrujuće to što roditelji počinju da shvataju težinu ovog problema.

Sa njim je saglasan i pedijatar dr Saša Milićević, koji kaže da je broj dece vakcinisane u oktobru već sada bar za 10 odsto veći nego u septembru.

- Roditelji sve više dovode decu da se zaštite i nema dana da barem jedno dete ne primi obaveznu dozu, što do sada nije bio slučaj. Nažalost, moralo je da dođe do pojave epidemije, koja je već uzela maha na Kosovu i bukvalno kuca na vrata ostalih delova Srbije, da bi mame i tate kod nas shvatile koliko je bitna ova vakcina. Uostalom, da nije, sigurno ne bi bila u obaveznom kalendaru imunizacije. Roditelji su čak počeli i da dolaze i da se informišu o delovanju i posledicama vakcine, što do sada nije bio slučaj - kaže dr Milićević.

Mešaju male i ovčije boginje

Pedijatar Saša Milićević objašnjava da roditelji nisu dovoljno upoznati sa posledicama koje mogu da izazovi male boginje.

- Često se mešaju ovčije sa malim boginjama, pa mame i tate olako shvataju težinu ovog problema. Tek kada im se jasno ukaže razlika u opasnosti između ove dve vrste boginja i kada se upoznaju sa zarazama i infekcijama koje prete deci nevakcinisanoj od malih boginja, vrlo brzo promene mišljenje - ističe dr Milićević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading