Novosađanin se nakon negativnog testa na koronu vratio normalnom životu, a onda mu je stigla poruka koja ga je PRESEKLA!

Autor: 021.rs, Republika

Vesti

28.07.2020

09:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novosađanin Darko A. našao se u neobičnoj, ali opasnoj situaciji - na portalu e-zdravlje dobio je negativan, a u Institutu za javno zdravlje Vojvodine pozitivan nalaz na virus korona, nakon čega je saznao da je na portalu objavljena verzija u kojoj je načinjena greška, prenosi portal 021rs.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Darko je prve simptome osetio 30. juna, kad je otišao u kovid ambulantu i kad su mu urađene analize. Serološki test je bio negativan, ali mu je doktor rekao da ostane u izolaciji i prati stanje. Ostavio je decu kod rodbine i sa trudnom suprugom ostao kod kuće, u razdvojenim sobama i uz, kako kaže, poštovanje svih mogućih mera opreza.

Gubitak čula mirisa

Kad mu je početkom jula, kako prenosi portal 021 rs. nestalo čulo mirisa, a i njegova supruga razvila blage simptome, javlja se u kovid ambulantu, biva prebačen na bolničko lečenje, dobija pozitivan PCR test i ostaje u ustanovi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Uspeli smo da izdejstvujemo supruga i ja da se ne viđamo, budući da se ona u tom trenutku porađala i rodila zdravu bebu, bez ikakvih problema. Beba je, naravno, kod rođaka. Kad se ona vratila iz porodilišta, ostali smo još neko vreme u izolaciji i to je psihološki bilo jako teško. Zvali su nas iz Instituta i rekli da je vreme da se testiramo - supruga je dobila negativan test, o čemu su je obavestili i SMS porukom iz Instituta - priča Darko za 021.

 
Njegov nalaz na portalu okačen je ovog vikenda i bio je negativan, što je Darka obradovalo. S obzirom na to da nije imao simptome već 17 dana i da je supruga zdrava, konačno su pokupili mališane od rodbine i pokušali da se vrate redovnom životu.
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Međutim, juče, u nedelju, dobijam SMS poruku iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine i obaveštenje da sam kovid pozitivan. Pitam ih kako je to moguće kad je moj nalaz okačen onlajn i negativan je. Naknadnom proverom koju su sproveli zaposleni u Institutu, saznajemo da je napravljena “tehnička greška” u nalazu na portalu i da sam zapravo pozitivan. Naknadna provera je pokazala da je na portalu unet podatak o mom statusu pre nego što je obrada mog testa završena. Rekli su mi da je greška ispravljena - kaže naš sagovornik, koji je na uvid stavio SMS prepisku sa dokazima, kao i PDF nalaz.

 

Validan test

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine prof. dr Vladimir Petrović kaže za 021 da je validan samo onaj nalaz koji je zvanično izdao Institut za javno zdravlje Vojvodine - ukoliko je Institut sprovodio testiranje.

- Pojedinačne slučajeve gde se naznačavaju imena i prezimena pacijenata ne možemo da komentarišemo jer bi u protivnom prekršili odredbe zakona o zaštiti ličnih podataka i prava pacijenata. Na raspolaganju smo svakom pacijentu da u slučaju bilo kakvih nejasnoća iste razrešimo u skladu sa zakonskim odredbama u neposrednom kontaktu sa pacijentom - rekao je Petrović za 021 rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading