SAZNAJEMO: KREĆE PAPRENO KAŽNJAVANJE! Ko ne nosi masku ili ne poštuje izolaciju ima da ga oderu

Autor:

Vesti

27.07.2020

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do sada su stručnjaci i država apelovali, od sada će inspekcije da kažnjavaju.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Ovako bi, u najkraćem, glasio izveštaj sa sednice kriznog štaba na kojoj su, kako saznaje Srpski telegraf, Predrag Kon, Darija Kisić, Mijomir Pelemiš i gotovo svi ostali članovi iz redova struke zahtevali od države i nadležnih službi da svi koji ne poštuju propise snose žestoke sankcije.

To se, pre svega, odnosi na poštovanje samoizolacije i obaveze nošenja maski.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Predrag Kon

VAPAJ STRUČNJAKA

Podsetimo, minimalna kazna za kršenje samoizolacije u kojoj se nalaze pozitivni pacijenti bez simptoma i oni koji su tek izašli sa bolničkog lečenja je 50.000 dinara, a globa može biti i do 150.000.

RepublikaFoto: printskrin/TV Prva
Mijomir Pelemiš

Za nenošenje maske kazna je 5.000 dinara.

Darija Kisić: Sve jače se angažujemo da imamo više pomoći sanitarnih i komunalnih službi

Epidemiolog Predrag Kon pozvao je nadležne da počnu strogo da kontrolišu da li građani poštuju mere i preporuke kriznog štaba.

 

 

 

- Mi smo potrošili mere, sada dolazi do oštre kontrole - rekao je dr Kon i apelovao na sve državne službe i inspekcije da pomognu i da sankcionišu prekršaje, naglašavajući da imamo ljude koji su u kućnoj izolaciji, ali ne poštuju izolaciju.

KO PREKRŠI IZOLACIJU, PLAĆA DO 150.000 DINARA

- Ja nikome ne želim kaznu, ali moramo da shvatimo da se virus održava i moramo da ga suzbijemo. Kontrola mora da bude stroga, ne smemo ništa da čekamo. Nema više molbi, krenite u kontrolu - naglasio je Kon.

Nose se maske u prevozu

Gradski sekretar za javni prevoz u Beogradu Jovica Vasiljević izjavio je juče da je kapacitet popunjenosti vozila gradskog prevoza do 50 odsto u špicu, dok je van njega taj procenat daleko manji, kao i da većina građana nosi masku u prevozu.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Kako je istakao, u manjem broju vozila utvrđeno je da jedan ili dva putnika ne nosi masku, te da za taj mali broj nema potrebe za inspekcijom.

JEDNI GINU, DRUGI...

Epidemiolog je rekao i da ne mogu lekari da sede u skafanderima i trpe stravičan pritisak, a da istovremeno inspekcijski organi sede.

Kon: Kontrola mora da bude stroga, ne smemo ništa da čekamo

I zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević ovo vidi kao važnu temu.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Darija Kisić Tepavčević

- Sve jače se angažujemo da imamo više pomoći sanitarnih i komunalnih službi. Ipak, nezavisno od toga, nadam se da nema nikog ko bi znao da je pozitivan, a izlazio napolje zato što nema simptome - objašnjava članica kriznog štaba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ivana

27.07.2020 18:12

Sve veći broj osoba nosi masku i na ulicama. Ali ima dosta njih bez maske.