Predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije: Tužilaštvo da utvrdi da li je Ugljanin počinio krivično delo

Autor:

Vesti

27.07.2020

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon izjave lidera SDA Sulejmana Ugljanina da je broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Srbiji porastao nakon što su maske postale obavezne, nadležno tužilaštvo procenjuje da li ima elemenata za krivičnu prijavu zbog izazivanja panike.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Sulejman Ugljanin

Ugljanin je izjavio da je možda neko u zaštitne maske stavio otrov ili virus i time ugrozio bezbednost građana.

- Tek kada su počele maske da se koriste povećao se broj smrtnih slučajeva. A zašto? Možda je neko u te maske, na svaku stotu, stavio malo virusa ili nekog bojnog otrova i napravio nam problem ovde.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Nenad Stefanović

Predsednik sudija i tužilaca Srbije se zbog ove izjave, koju su osudili i članovi Kriznog štaba, oglasio saopštenjem u kome je istaknuto da će nadležno tužilaštvo ispitati da li postoje elementi krivičnog dela izazivanja panike.

Saopštenje prenosimo u celosti:

- Osnovni oblik krivičnog dela izazivanje nereda i panike čini lice koje iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrdnji izazove paniku ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera države. Kazna za osnovni oblik je zatvor od 3 meseca do 3 godine i novčana kazna. U konkretnom slucaju postoji tvrdnja da je zbog maski povećana smrtnost kao i da postoji mogucnost da je neko , citiram, " na svaku stotu masku stavio malo virusa ili nekog bojnog otrova i napravio nam problem..."

 

Posledica ovog krivicnog dela je panika, koja se kod građana izaziva kada stvara osećanje nezadovoljstva, revolta ili neodobravanja prema nekim organima ili odlukama ili merama. U konkretnom slucaju moglo bi da se radi o neodobravanju epidemioloske mere nosenja zastitne maske na licu.

Državni organi i organizacije koje "vrše javna ovlašćenja" gotovo na dnevnom nivou donose odluke i mere kojima se suzbija korona virus, te iznošenje ili pronošenje lažnih vesti koje utiču na njihove odluke čine biće krivičnog dela.

Kvalifikovani oblik postoji ako je delo izvrseno putem medija, drustvenih mreza.

Da li u konkretnom slucaju postoje elementi krivicnog dela ili ne postoje u iskljucivoj nadleznosti je nadleznog tuzilastva - naveo je Nenad Stefanovic Predsednik Udruzenja sudija i tuzilaca Srbije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading