SUDOVI GLEDAJU KROZ PRSTE MINISTRIMA KOJI SU SE OGREŠILI O ZAKON: Nema kazne za visoke funkcionere!

Autor:

Vesti

23.07.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šest meseci kućnog karantina i svi gresi, dugovi i šteta načinjena državi su oprošteni. Ovako u najkraćem zvuči većina presuda izrečenih bivšim ministrima i visokim državnim funkcionerima kojim se sudilo za zloupotrebu položaja ili, narodski rečeno, bogaćenje na grbači naroda.

RepublikaFoto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ
Boris Tadić

Najsvežiji primer je slučaj bivše ministarke za telekomunikacije Jasne Matić, kojoj je sud rebnuo sedam meseci kućnog zatvora. Bivša ministarka, koja je deo Vlade postala zahvaljujući G17 Mlađana Dinkića, pred sudom je odgovarala za optužbe da je sa saradnicima u Agenciji za promociju izvoza i stranih ulaganja (SIEPA) od 2006. do 2013. neosnovanim isplatama po osnovu ugovora o nepostojećim autorskim delima oštetila budžet Srbije za oko 120 miliona dinara, a za sebe i druga lica pribavila imovinsku korist od 90 miliona dinara. Po zakonu, eksministarki se sudilo zbog zloupotrebe položaja za šta je zakonom predviđena kazna do 12 godina robije. Takođe, po zakonu, Matićeva ima prava da se na izrečenu kaznu od sedam meseci kućnog zatvora žali Apelacionom sudu u Beogradu.

Međutim, Matićeva nije jedini državni funkcioner kojem se sudilo. Česti gosti u sudnicama bile su demokrate Olivere Dulić, Slobodan Milosavljević, Aleksandar Bjelić, a bilo je i socijalista koji su se vukli po sudovima poput Mihaila Kertesa ili Branka Lazarevića. Suđenja nisu izbegli ni članovi DSS poput bivšeg ministra Predraga Bubala ili generala i nekadašnjeg potpredsednika Vlade Momčila Perišića, ministra odbrane Prvoslava Davinića....

Dulićevi kablovi

Istraga protiv Olivera Dulića pokrenuta je u septembru 2012, a suđenje je počelo juna 2015. Optužnica je bivšeg ministra za zaštitu životne krivice teretila da je zloupotrebio službeni položaj. Tada je navedeno da je, po nalogu Dulića, omogućeno izdavanje lokacijske i građevinske dozvole "Nuba investu" (iako nisu imali neophodnu dokumentaciju), a na osnovu koje su izgradili optičke mreže kablova na državnim putevima na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom. Time je "Nubu" omogućeno ostvarenje profita više od osam miliona dinara, kao i dominacija nad javnim putevima, eksploatacija i povlašćen položaj u odnosu na druge zainteresovane investitore.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Oliver Dulić

Prva presuda kojoj je Dulić bio osuđen na tri i po godine zatvora osporena je. Apelacioni sud naveo je da je "zbog očiglednih nedostataka razloga prvostepene presude, zatim povreda procesnih odredaba koje obavezuju sud na davanje valjane i celovite argumentacije za svoje zaključke, kao i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, prvostepena presuda je morala biti ukinuta".

Tokom suđenja Dulić je u nekoliko navrata negirao svaku krivicu, navodeći da će to dokazati, ako ne pred srpskim, onda pred evropskim sudovima.

Neki od pomenutih ministara bili su u pritvoru, međutim, osim Kersta, malo ko je osuđen na zatvorsku kaznu. Nedostatak dokaza je ono što pravosuđe, inače reformisano u vreme dok su demokrate Borisa Tadića držale vlast, ponavlja većina sudija u procesima protiv nekadašnjih političkih moćnika.

Keš iz đubriva

Dragin je od 12. avgusta do 23. septembra 2009. zloupotrebom položaja omogućio uvoz 2.982.504 kilograma mineralnog đubriva s povećanim nivoom radionukleida, piše u optužnici koje je Prvo javno tužilaštvo podiglo protiv ministra poljoprivrede Saše Dragina.

Ministar je sumnjičen da je ovim oštetio "Azotaru" za oko 25 miliona evra, a za ovo krivično delo zaprećena je zakonska kazna od pet godina robije. Pored ministra, na optuženičkoj klupi po istoj optužnici našlo se još 59 ljudi. Dragin je uhapšen 2012. u pritvoru je proveo devet meseci da bi ga potom sud uz nanogicu poslao u kućni pritvor, gde je bio do 2014. Tada mu je skinuta nanogica, ali mu je oduzet pasoš.

Suđenje za špijunažu

Bivši potpredsednik Vlade Momčilo Perišić političku karijeru završio je još u vreme DOS. Nekadašnji načelnik Generlštaba optužen je za špijunažu da je Amerikancima odao državne tajne. Ovo suđenje još uvek nije završeno. U međuvremenu Perišić se sudilo u Hagu, Apelaciono veće Haškog tribunala oslobodilo je generala za ratne zločine, zbog čega je nepravosnažno bio osuđen na 27 godina zatvora. On se 2013. iz Haga vratio u Srbiju.

Đubretari na slobodi

Zbog sumnje da su kao "đubretarska mafija" oštetili državu za 169 miliona dinara, pred sudom je odgovarao i bivši direktor beogradske "Gradske čistoće" Dragan Ignjatović i još 15 osoba. Prvostepenom presudom iz 2012. pripadnici "đubretarske mafije" osuđeni su na ukupno 72 godine i devet meseci zatvora. Ignjatoviću je tada izrečena kazna od devet i po godina zatvora, dok su ostali dobili kazne u rasponu od deset meseci do osam i po godina, oslobođeno je devet osoba. Posle žalbi Apelacionom sudu i posle ponovljenog suđenja, Ignjatović i ekipa oslobođeni su optužbi za razne malverzacije u tom preduzeću.

Milosavljević i silne milijarde

Slobodanu Milosavljeviću, bivšem ministru trgovine, krajem 2015. određen je pritvor do 30 dana jer je, sa još pet osoba, osumnjičen za malverzacije sa poljoprivrednim zemljištem u Novom Sadu. Pritvor je ukinut početkom 2016, a u maju 2017. Specijalni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv njega i još šestoro njegovih saradnika, kojom se terete da su zloupotrebama u preduzeću "Maxim&Co" pribavili protivpravnu imovinsku korist višu od milijardu dinara.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Slobodan Milosavljević

Milosavljević je često isticao da na sudu nema trema i da su svi tokom postupka bili korektni prema njemu.

Veze sa narko-klanom

Već godinama traje proces protiv Branka Lazarevića, šefa kabineta nekadašnjeg ministra policije Ivice Dačića, koji se tereti za veze sa narko-klanom Darka Šarića, kao i da je ovom klanu odavao informacije iz istrage koje je imala policija. Inače, Lazarević je trenutno upravnik poslova u srpskoj ambasadi u Atini.

Satelit na sudu

Po broju dugometražnih suđenja jeste i proces protiv bivšeg ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića, koji je inače bio kadar G17 plus. Njemu se sudilo zbog optužbe da je 2005. s Izraelom zaključio štetan ugovor od oko 37 miliona dolara o zakupu špijunskog satelita. Ponovo mu se sudi zbog optužbe da je crnogorskoj vojsci nezakonito poklonio vojni brod "Barkasa", vredan 50.000 dolara. Protiv Davinića se vodila i istraga u kojoj se tereti da je ispod cene prodao nekoliko hiljada pištolja i drugog oružja crnogorskom preduzeću "Jugoimport-Monte".

Podsetimo, u vreme vlasti DS pravosuđe je preživelo reformu u kojoj su sudije postavljanje po političkom ključu. Svaka od stranaka koja je uz DS bila na vlasti delegirala je svoje sudije, demokrate su imale najviše, SPS je takođe delegirao svoje sudije, a to su radile i sve ostale stranke.

Bubalo isplivao iz Luke

Specijalni sud bavio se i poslovima ministra privrede iz DSS Predraga Bubala i optužbom za zloupotrebe prilikom prodaje paketa državnih akcija Luke Beograd preduzeću Milana Beka "Vorldfin" iz Luksembruga.

RepublikaFoto: youtube.com/Bez Cenzure - Zvanični kanal
Predrag Bubalo

Posle višegodišnjeg procesa u januaru 2020. isti sud potvrdio je oslobađajuću presudu bivšem ministru, ali i ostalima koji su bili osumnjičeni u ovom slučaju.

Luka Beograd inače je jedan od predmeta na spisku 24 sporne privatizacije, na koje je ukazala i Evropska unija.

Upravo je ta reforma zaslužna što suđenja bivšim ministrima traju godinama, što je kazna za izvlačenje miliona iz državne kase sedenje nekoliko meseci kod kuće.

Kertes u Zabeli

Jedan od retkih koji je završio u zatvoru i koji je u Zabeli proveo 18 meseci zbog pomaganja u izvršenju četvorostrukog ubistva i pokušaju atentata na Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali 1999. jeste Mihalj Kertes. Bivši funkcioner SPS i nekadašnji direktor Savezne uprave carina osuđen je na dve i po godine zatvora zbog šverca cigareta s grupom Siniše Stojičića, brata ubijenog Radovana Stojičića Badže.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Mihalj Kertes

Kertes je osuđen na šest godina i osam meseci zatvora zbog iznošenja para na Kipar i finansiranja SPS, kao i svi ostali koji su se našli pred sudom. Kertes je tvrdio da je radio sve po zakonu.

Sudije koje su tada postavljene i dan-danas rade isti posao, pa nije isključeno da iz zahvalnosti prema bivšim šefovima ili u strahu od otkrivanja njihovog prljavog veša smatraju da su bivši državni funkcioneri pošteđeni zatvora i da za njih nema pravde.

Đilasov saradnik dobio narukvicu

Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg najbližeg saradnika Dragana Đilasa iz vremena kada je bio gradonačelnik Beograda. Naime, bivšeg gradskog menadžera Aleksandra Bijelića tužilaštvo je teretilo za zloupotrebe u vezi sa rekonstrukcijom Bulevara Kralja Aleksandra u Beogradu 2009. Ipak, sud mu je ukinuo pritvor i istovremeno odredio kućni pritvor uz nošenje elektronske narukvice.

Zanimljivo je da imaju drugačije aršine kada sude, recimo, medijima, gde u vrlo kratkom roku, uprkos dokazima, presuđuju u korist čelnika bivšeg režima. Neki to očigledno rade iz straha da bi mogli ti moćnici da im se osvete ukoliko se vrate na vlast ili u nadi da bi mogli da im se oduže kako bi stigli do viših pozicija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading