Basara brani STEFANA NEMANJU od udara "uličarskog rečnika" na račun velikog vladara

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

19.07.2020

15:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vajar, akademik Svetomir Arsić Basara, jedan od članova komisije koja je izabrala rad Aleksandra Rukavišnikova za spomenik Stefanu Nemanji u Beogradu, ocenio je da istoričarka umetnosti Irina Subotić nedolično svojoj profesiji sudi tom spomeniku koji još nije ni postavljen.

RepublikaFoto: Republika
Park ispred Železničke stanice

"Irina Subotić istupa kao stručnjak, a ne poznaje skulpturu. Iz te oblasti umetnosti nije naučila ništa. Skulptura je posebna sa svojim tajnama, u koje treba pronići i upoznati ih", rekao je Basara za današnje Večernje novosti povodom kritike Irine Subotić da je visina od 23 metara spomenika rodonačelnika dinastije Nemanjići pretenciozna.

Ona je takođe rekla da je po njenoj proceni to faraonski monument i "priprema za spomenik budućem šefu" (aludirajući na predsednika Aleksandra Vučića), jer bi on, kako je kazala, verovatno želeo da ima takav.

Kako je Basara kazao, nedolično je da sudi tom spomeniku nedoličnim rečnikom i da uličnim rečnikom aludira na neke ličnosti što nije prikladno već tendenciozno i nestručno.

Što se tiče njene ocene da takav spomenik ne može da simbolizuje osnivača naše države, niti može da bude u Beogradu kada, kako je rekla, "znamo da Stefan Nemanja nije imao Beograd pod svojom vlašću", Basara kaže da je Beograd prestonica Srbije, centar.

"Naš život se odvija ovde. Gde je trebalo podići mu spomenik? Možda bi gospođa Subotić bila zadovoljna da spomenik rodonačelniku Nemanjića bude negde na brdu, ili u pustinji", navodi Basara.

On je takođe kazao da srpski likovni kritičari i teoretičari ne poznaju skulpturu, a da Rukavišnjikov pripada grupi umetnika koja se drži nacionalnih tema i ima lični izraz u skulpturi.

"Spomenici Rukavišnikova su u mnogim gradovima, a skulpture izložene u mnogobrojnim muzejima. Kritičari su jednoglasni u tome da oni ponekad deluju kotroverzno i navode na razmišljanje, ali da ljudi ne ostavljaju ravnodušnim", zaključio je Basara.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading