KRIZNI ŠTAB UPOZORAVA: što više poštujemo mere, to će broj zaraženih opadati

Autor:

Vesti

16.07.2020

13:22 >> 13:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Protesti su značajno uticali na povećanje broja zaraženih u Beogradu", ocenila je danas Ana Brnabić na konferenciji Kriznog štaba koja je održana povodom epidemiološke situacije u Srbiji.

RepublikaFoto: facebook.com/blic tv
Članovi Kriznog štaba na konferenciji

Na početku konferencije Kriznog štaba obratila se Ana Brnabić koja je iznela presek stanja zaraženih u poslednja 24 časa. Ona je navela da je iza nas težak dan jer je 13 osoba preminulo. Dodala je i da je najveći rast broja zaraženih u Beogradu, a da je nestabilno u Kraljevu. Pored ovih loših vesti vidi se smirivanje situacije u Šapcu i Novom Pazaru, što je za nju očekivano, jer su protesti uticali na pogršanje situacije.

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen
Ana Brnabić

- Zbog ovoga imam razlog za optimizam. Ovaj broj je očekivan zbog protesta u Beogradu. Ukoliko ne bude okupljanja u budućnosti, očekujem pad broja zaraženih - rekla je Brnabić.

Ona je tokom svog obraćanja još jednom podsetila na obavezne mere koje kreću od sutra i istakla da se nada da će ovakva vrsta prevencije doneti rezultate u vidu smanjenja broja zaraženih.

Od našeg ponašanja zavisi da li će se broj zaraženih smanjivati

Foto: facebook.com/printscreen
Srđa Janković na konferenciji Kriznog štaba

Imunolog Srđa Janković je kratko rekao da situacija u ovom trenutku nije baš čista, da ona u sledećem periodu može da se pogrša ili da se poboljša u zavisnosti od toga kako se ponašamo.

Protesti doveli do porasta broja zaraženih

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

Ana Brnabić je odgovarajući na pitanja novinara o tome koliko su protesti doprineli rastu broja zaraženih istakla da egzaktni podaci pokazuju da je situacija u Beogradu zbog ovih okupljanja izuzetno kompletna.

- 1. jula smo imali obaveznog nošenja maski na javnom prostoru u Beogradu. Ako gledate kalendarski, 7 dana nakon protesta, imamo porast broja zaraženih posebno u Beogradu. Sa druge strane možete da pogledate pralelu sa Novim Pazarom i Šapcem. Te gradove u ovom trenutku ne vidimo kao veliku brigu - rekla je Brnabić.

Dragoš Stojanović je kroz svoje obraćanje apelovao na sve građane da se ispoštuju sve mere Vlade jer je u narednom periodu moguće smanjenje broja zaraženih i smanjenje broja pacijenata u bolnicama, što je u ovom trenutku veoma važno.

Pojašnjavajući nove mere prevencije, Ana Brnabić je rekla da će kontrolu sprovoditi krizni štabovi lokalnih zajednica.

- Nijedna zemlja nema dovoljno inspektora da iskontroliše sve. Što više budemo disciplinovani, bez da nas neko juri i kontrološe, to će se pre videti pad broja zaraženih, hospitalizovanih i broja osoba koje se nalaze na repiratoru - rekla je ona i još jednom podvukla da je ovo borba svih nas, bez obzira na kontrolu - rekla je ona.

Vakcine

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Srđa Janković je na sednici kriznog štaba govorio i o mogućim vakcinama protiv koronavirusa.

- U ovom trenutku mi ne možemo govoriti o vakcini, već o potencijalnim vakcinama. Postoje samo vakcine koje tek prolaze neophodne testove i one za sada protiv kovida ne postoji lek. U tom smislu, mi možemo samo da pratimo najnovija dostignuća.

Ana Brnabić je o vakcinama rekla da ona smatra da naša zemlja ima potencijale da učestvuje u finalnoj proizvodnji vakcina i da se nada da ćemo, kao što je najavio predsednik Srbije  Aleksandar Vučić, vakcinu dobiti do kraja ove godine jer su neka sredstva sada u trećoj, finalnoj fazi ispitivanja.

Brnabićeva je govorila i o privatnim bolnicama koje bi ušle u sistem testiranja i naglasila da je ovaj uslov jako opasan te da ove ustanove moraju da zadovolje stroge uslove kako bi mogle da rade PCR testove.

Nemedicinsko osoblje heroji borbe protiv epidemije

Foto: facebook.com/printscreen
Dragoš Stojanović

Doktor Dragoš Stojanović je govoreći o sistemu zdravstva pohvalio medicinsko osoblje i njihov naporni rad, ali i da bez nemedicinskog osoblja Srbija ne bi mogla da se izbori sa epidemijom.

- Bez njih, nijedna bolnica ne bi bila čista, ne bi bilo izbačeno smeće - rekao je Stojanović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading