Kineski metod za sprečavanje nereda uskoro u Srbiji: Policija će FARBATI huligane

Autor:

Vesti

11.07.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska policija uskoro će početi da koristi kineski metod za razbijanje nasilnih protesta, saznaje Srpski telegraf iz izvora u MUP. U praksi to bi značilo upotrebu specijalne obojene tečnosti koja se tamo tradicionalno koristi da policiji olakša identifikaciju demonstranata.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Neredi u Beogradu

Uobičajena praksa prilikom razbijanja protesta je upotreba suzavca i vodenih topova, ali snage bezbednosti u Kini vodu farbaju specijalnom bojom drečavoplavom kako bi se obeležili demonstranti. Kako se boja zadržava i ne spira tako lako, policiji je, uz ostale metode, olakšana identifikacija demonstranata, odnosno hapšenje huligana.

- Naša policija preuzeće tu kinesku metodu borbe protiv divljanja na ulicama i onih demonstranata koji ruše, pale, prebijaju i izazivaju nerede kako se desilo tokom dvodnevog protestovanja kad je povređeno 118 policajaca i načinjena šteta od skoro milion evra u Beogradu - kaže izvor Srpskog telegrafa iz bezbednosnih struktura.

RepublikaFoto: Public
Zlatko Nikolić

Kriminolog Zlatko Nikolić objašnjava da obojena voda jeste jedna od efikasnih tehnologija savladavanja otpora iz arsenala policijskih intervencija.

- Primenjuje se najviše u Kini i Hongkongu. Svrsishodna je i delotvorna jer demonstranti isprskani tom obojenom vodom, koja ne može brzo da se skine, izvesno vreme ostaju vidljivi. Uz sofisticirane metode, kao što su kamere visoke rezolucije, to onda znatno olakšava posao policiji u identifikaciji i eventualnom privođenju - kaže Nikolić.

Činjenice

osobine boje za identifikaciju

- rasprskava se iz vodenih topova ili prenosivih kanistera

- drečavo je plava

- teško se skida s odeće

- potpuno je bezopasna

- može da se ubaci i u patrone sa suzavcem

Ovu specijalnu boju prošle godine je počela da koristi policija u Hongkongu zbog nasilnih antikineskih protesta. Farba za identifikaciju obično se sipa u vodene topove, ali postoji mogućnost da se prenosi u kanisterima za rasprskavanje kako ne bi stradali oni koji mirno protestuju.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Neredi u Beogradu

Boja je bezopasna po zdravlje, a može da se ubaci i u patrone sa suzavcem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading