Tiodorović: Ovi gradovi su u velikom riziku od zaražavanja - korona je nepredvidiva, situacija se menja iz sata u sat

Autor: Blic, Republika

Vesti

10.07.2020

15:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiološka situacija u Srbiji menja se iz sata u sat, a od pre tri dana kada su počeli protesti, procene koje su u tom trenutku važile da ćemo do kraja nedelje imati manji broj zaraženih, više ne važi.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Branislav Tiodorović

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže da su gradovi u kojima se okupljaju ljudi u većem broju, poput Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca u velikom riziku od zaražavanja.

- Ovde se ne radi o politici, pričamo o tome da li postoje povećani rizici za prenošenje virusa? Postoje. Sve ovo što se događa preti da pređe u jednu lošiju procenu. Znači da bude preteća u smislu promena koje su loše i koje dovode do toga da se lakše proširi jer je jednostavno virus van kontrole. Ne razmišljamo o političkim problemima, svako ima pravo da kaže svoje mišljenje, da mirno demonstrira, ima pravo da se kao građanin izjasni, ali ovo nije trenutak za okupljanja - kaže profesor Tiodorović.

Kako epidemiolog objašnjava sada je važno zaustaviti širenje virusa, i da je naš jedini problem očuvanje zdravlja, te poziva na jedinstvo.

- Sada imamo mnogo više obolelih nego na početku, imamo više mladih ljudi. Ono što smo prognozirali i ja i moje kolege pre tri dana, više ne važi jer sada imamo drugačiju situaciju, imamo proteste, a rezultat ćemo videti tek za 5, 7 do 10 dana i onda ćemo moći da kažemo da li je situacija pod kontolom ili nije. Ne nose svi maske na protestima, rizik je veliki, rekao je profesor Tiodorović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading