ŠOKANTNO SAZNANJE: Naučnici autopsijom otkrili da koronavirus dramatično utiče na krv

Autor:

Vesti

10.07.2020

15:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nad osobama koje su preminule zbog zaraze koronavirusom uveliko se rade autopsije kako bi se naučnici bolje upoznali sa ponašanjem virusa. Jedno novo otkriće zabrinulo je sve zdravstvene radnike jer se ispostavilo da KOVID-19 utiče na stvaranje krvnih ugrušaka.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Dr Ejmi Rapkivic, predsedavajuća na odeljenju za patologiju na Langone Medical Center u Njujorku dala je intervju u kome je izjavila da su lekari posebno zabrinuti zbog činjenice da su autopsijom pronađeni ugrušci krvi u telima preminulih od Kovida-19.

- Znali smo da su neki od pacijenata skloni zgrušavanju krvi usled Kovida, ali tek sada vidimo koliki je procenat ljudi koji su time pogođeni. Ukratko, stanje je dramatično - kaže ona, napominjući da je zgrušavanje krvi primećeno ne samo u velikim krvnim sudovima, već i u onim manjim.

- To je dramatično jer se na početku pandemije mislilo da se to odigrava samo u većim krvnim sudovima. Svakako smo to očekivali u plućima, ali ove autopsije su otkrile zgrušavanje krvi praktično u svakom ogranu - kaže ona, dodajući da su saznanja patologa objavljena krajem juna u naučnom časopisu The Lancet journal EClinicalMedicine.

RepublikaFoto: pixabay.com

Pored ovoga, dosadašnja istraživanja naišla su na još jedno neočekivano otkriće, vezano za megakariocite, velike ćelije koštane srži od koje otkidanjem malih delova citoplazme nastaju trombociti. Kako kaže Ejmi Rapkivic, one obično ne cirkulišu van kostiju i pluća.

- Međutim, našli smo ih u srcu i bubrezima, kao i u jetrama i ostalim organima. Treba imati na umu da megakariociti proizvode trombocite koji su ključni u zgrušavanju krvi, posebno u srcu - napominje ona, a prenosi CNN, prenosi Blic.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading