(VIDEO) SKANDAL U VREME EPIDEMIJE: Skupili se ljudi, krajiška se pesma peva, u Jovanji kolo se vije kao da korone nema

Autor: Blic, Republika

Vesti

08.07.2020

15:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradski Štab za vanredne situacije juče popodne je zbog, kako je navedeno, "epidemiološke situacije koja je označena kao preteća", doneo odluku o proglašenju vanredne situacije u gradu na Kolubari.

RepublikaFoto: Republika.rs
Festival je okupio brojne posetioce

Neke od odluka Štaba koje su na snazi od 7. jula jesu zabrane okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, u svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra, zabranjeno je organizovanje svečanosti, kao i organizovanje sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

U Jovanji kod Valjeva, međutim, i sinoć je, drugo veče za redom, održan tradicionalni Ivanjdanski vašar a, na veselju koje je organizovano pod šatrama i ugostiteljskim objektima, uz prateći program tezgi za prodaju najrazličitijih stvari, hrane i pića uz sam put, prisutno je bilo par hiljada ljudi!

Kako svedoči video snimak koji je jedan od posetilaca vašara, koji dug niz godina nosi nezvanični naziv "EXIT u Jovanji2, podelio na Fejsbuku, pod jednom šatrom vidi se kako uz muziku posetioci igraju kolo, ima ih daleko više od pet na jednom mestu, o držanju fizičke distance nema ni govora. Retko ko nosi zaštitna sredstva, maske i rukavice.

Na jednoj od šatri, doduše, stoji jasno obaveštenje o korišćenju sredstava za dezinfekciju ruku i držanju propisane distance.

Posetioci vašara, međutim, izvesno se u najvećoj meri nisu držali tih uputstava, veseleći se do oko dva časa iza ponoći uz muziku nekoliko.

Komentari na Fejsbuku o "EXIT-u u Jovanji", u nekolicini valjevskih grupa, mahom su negativni zbog aktuelne epidemiološke situacije, uz zabrinutost da će „posetioci uskoro napuniti bolnicu“, a ima i posprdnih, poput komentara – "ne uklanjajte šatre, trebaće za COVID bolnicu".

U Valjevu do sada obolelo od korone 339 osoba

Inače, po poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, u Valjevu je još 20 osoba pozitivno na korona virus, tako da je ukupan broj obolelih 339.

Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice hospitalizovano je osam pacijenata iz Valjeva, pet iz Uba i po jedan iz Lajkovca i Ljiga, dok je u kućnoj izolaciji 130 zaraženih iz Valjeva.

Ne primenjuju naredbe o merama sprečavanja i suzbijanja zaraze.

Za uvođenje vanredne situacije potrebna je dozvola ministarstva zdravlja

Naredbe o sprovođenju mera za sprečavanje i suzbijanje zaraze, koju je Štab za vanredne situacije doneo juče uvodeći vanrednu situaciju, još uvek se ne primenjuju.

Naime, kako je rekla direktorka Doma zdravlja i član Štaba za vanredne situacije dr Branka Antić – "za vanrednu situaciju i mere treba nam zeleno svetlo Ministarstva zdravlja".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading