Savet kako da izbegnete gužvu na ulasku u Grčku: Na granicu samo u ovo doba

Autor:

Vesti

04.07.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na granicu posle ponoći. Ovo bi bio najkraći i najvredniji savet turističkih radnika Srbima koji sopstvenim prevozom ovih dana kreću put grčkog mora. Za putovanja autobusom preko agencija ovo nepisano pravilo uveliko se primenjuje kako bi se izbegle gužve i kilometarski redovi na prelazu Kulata-Promahonas. Ispostavilo se da su turisti, čije smo muke opisali u jučerašnjem broju, na granicu došli u najgore vreme, oko podne, upali u krkljanac i čekali čitavih šest sati da uđu u Grčku.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

MASKE I DEZINFEKCIJA

Kako je za Srpski telegraf ispričao Dejan Bukarica iz "Oktopod travela", do sada nisu imali problema prilikom prelaska granice niti su njihovi putnici u autobusu testirani na koronu.

- Nošenje maske je obavezno za sve kada se staje u Bugarskoj. Autobus se dezinfikuje svaki put kada se stane na pauzu, a higijena u vozilima mora da bude na najvišem nivou. Svi putnici moraju da imaju PLF obrazac, neki nisu dobili QR kod, ali su prošli granicu bez problema. Mi ne popunjavamo obrasce, ali smo tu da pomognemo ukoliko je potrebno - rekao je Bukarica.

RepublikaFoto: Oktopod travel
Dejan Bukarica

On ističe da je situacija na plažama normalna, niko ne nosi masku, što potvrđuju i brojni turisti na društvenim mrežama koji se ovog trenutka odmaraju na grčkim plažama. Kada je u pitanju prevoz sopstvenim automobilom, pravila su ista, obavezan je popunjen PLF obrazac i QR kod, dok je testiranje sporadično.

- Prema našim informacijama iz bolnica sa severa Grčke, gde trenutno boravi najveći broj naših turista, niko od Srba nije zaražen koronom - dodaje Bukarica.

KOJI PROPISI VAŽE TOKOM LETOVANJA

RepublikaFoto: Instagram.com/draganica2
Foto: Ilustracija

TURSKA

* Zbog sigurnosti turista hoteli će raditi sa 60 posto kapaciteta

* Nema posebnih mera niti je potrebno nositi maske

* Šest sati je razmak između smena turista kako bi se sobe po propisu sredile i dezinfikovale

* Ležaljke na plažama su razređene uz poštovanje socijalne distance

* U holovima hotela postavljene termokamere, koje prate temperaturu gostiju

* U slučaju da je gost pozitivan na koronu, prebacuje se u posebno krilo hotela ili u bolnicu, ukoliko je potrebno, sve o trošku države

* Obroci su organizovani na bazi švedskog stola, ali konobari služe goste

EGIPAT

* Nije potreban PCR test na koronu pri ulasku u zemlju

* Srpski turisti koji putuju direktnim čarter-linijama na Crveno more, Južni Sinaj, Luksor, Asuan i Matru oslobođeni su plaćanja taksi za vize do 31. oktobra

* Na aerodromu sa kog polaze na put putnici potpisuju deklaraciju

* Deklaracija potvrđuje zdravstveno stanje osobe

* Poštovanje svih zdravstvenih mera propisanih od egipatskih vlasti

* Sterilizacija prtljaga i dezinfekcija putnika pre ulaska u avion

* Obavezno nošenje maski za lice tokom leta i posebna mesta za osobe sa hroničnim oboljenjima

* Postavljeni su elektronski prolazi za merenje temperature putnika na egipatskim aerodromima

BEZ ZAPITKIVANJA

Prema mišljenju srpskih turističkih radnika, slike gužvi i kilometarskih kolona automobila koji čekaju na suncu na granici posledica su uvođenja PLF obrazaca, koji su neophodni od 1. jula. Očekivano, sistem je prvih dana bio prebukiran, pa su podaci na granici morali da se unose ručno, što je dodatno usporavalo protok vozila. Ali već juče je, kako kažu, situacija bila mnogo bolja i unošenje podataka je postalo rutinska stvar.

Lažne vesti o deportaciji

U pojedinim medijima juče se pojavila informacija kako je jedna srpska porodica deportovana iz Grčke nakon što se pokazalo da je suprug zaražen koronom. Međutim, posle detaljnih provera, ispostavilo se da je u pitanju lažna vest i da nikakve deportacije nije bilo.

Od danas slobodno u Španiju

Državljani Srbije od danas će moći slobodno da putuju u Španiju. To znači da neće morati u karantin po dolasku u zemlju. Putnici su u obavezi da pre polaska popune formular o javnom zdravlju, posle čega dobija QR kod, koji je potrebno pokazati prilikom ulaska u Španiju.

- Kad dođete na bugarsko-grčku granicu i predate pasoš, nakon provere, samo jedan iz auta neka ode po dokumenta. Ne zastajte i ne zapitkujte carinike za paravane za testiranje jer se Grci obraduju i pomisle - eto dobrovoljca za testiranje. Tako sam i ja zbog dugog jezika završio na testiranju na koronu. Samo pokupite pasoše, u auto i pravac na more, bez mnogo zadržavanja i zapitkivanja - posavetovao je jedan od testiranih Srba na društvenim mrežama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading