Novine za sve školarce! Od septembra u klupe na svake dve nedelje

Autor: blic.rs, republika.rs

Vesti

02.07.2020

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nastava od septembra mogla bi biti kombinovana, što znači da bi đaci imali onlajn časove, ali i svake druge nedelje dolazili u školu, najavljuje ministar prosvete Mladen Šarčević.

RepublikaFoto: Tanjug/Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Mladen Šarčević

Ministarstvo prosvete intenzivno radi na pripremi modela nastave za narednu školsku godinu. Kako ističe ministar Šarčević, svi koraci koji se preduzimaju su preventivni kako bi u slučaju da i u septembru bude pandemija, za đake i roditelje sve bilo spremno.

- Ukoliko virus bude prisutan, ali pandemija jenjava, spremamo se za kombinovani model. To praktično znači da bi đaci imali onlajn nastavu, ali i svaku drugu nedelju dolazili u školu, kako bi radili vežbe, dodatne konsultacije, odgovarali. Praktično provodili nastavnu nedelju na koju su inače navikli - kaže ministar prosvete.

On pojašnjava da bi uz poštovanje epidemioloških mera to praktično značilo da su jedne nedelje u školi, na primer, prvi i treći razred srednje škole, a narednih sedam dana drugi i četvrti.

- Organizacija nastave, pa i kombinovanje nije problem za starije osnovce, srednjoškolce i fakultetlije. Posebna pažnja je usmerena na najmlađe đake, odnosno na one od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, koji ne mogu da budu sami kod kuće - kaže ministar.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Foto: Ilustracija

Zato ministarstvo već sada radi analize za koliko najmlađih bi morala da se organizuje nastava po školama.

- Trenutno radimo analizu koja obuhvata nekoliko faktora. Koliko dece ima oba roditelja koji rade, da li su i koje kompanije spremne da jednog roditelja puste da radi od kuće, koliko škola radi u jednoj smeni sa svim ovim preciznim podacima imaćemo presek u Srbiji koliko dece ne mogu da budu sami kod kuće i da sagledamo kapacitete školskih ustanova u kojima je najviše te dece. Pa ukoliko bude trebalo, poradićemo na prostorijama kako bi se dobio relaksiran prostor za nastavu i učenje, a u skladu sa epidemiološkim zahtevima - kaže Šarčević.

Ministar kaže da ima već dosta snimljenog školskog materijala, ali da se nastavlja snimanje nastave i tokom leta.

- Čak i da ne bude pandemije, imaćemo vrednu arhivu koja se može koristiti u razne svrhe, pa i za dodatnu nastavu. Tokom leta radimo i na onlajn obučavanju za direktore i nastavnike – kaže ministar.

Mogući modeli nastave biće predočeni Kriznom štabu. Šarčević kaže da nastava još nije bila tema, ali da će biti razmatrana kako bi i ministarstvo imalo preciznija uputstva i znalo koji je model najbolji.

Ministarstvo prosvete po izbijanju epidemije u Srbiji uspostavilo je onlajn nastavu za sve razrede i nivoe obrazovanja u roku od tri-četiri dana. Države u okruženju uspele su da organizuju nastavu samo za deo razreda.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Foto: Ilustracija

"Odličan"(5) za onlajn nastavu

Po svemu sudeći, Srbija je stala u red zemalja lidera za onlajn nastavu. USAID je pre dva dana uručio nagrade najboljim nastavnicima na daljinu. Visoka ocena stigla je od UNICEF-a, Britanskog saveta, Švajcarske konfederacije i Evropske komisije koja je pride i novčano pomogla u nabavci tableta za decu koja ih nisu imala.

Kada se radi o maturskim proslavama, Šarčević kaže da one za sada nisu decidno zabranjene, ali da bi bilo mudro da se obustave i da maturanti izdrže bez slavlja bar još dve nedelje.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Mladen Šarčević

- Bitno je da se đaci ne okupljaju bar još 15-ak dana, pa krajem jula i u avgustu neka slave koliko hoće. Sada u skladu sa preporukama moraju da nose maske kako bi zaštitili i sebe i druge. Ne verujem da bi se nekome svidela takva proslava mature i zato je moj savet da malo odlože. Ima vremena za sve - poručuje Šarčević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading