Oglasila se Kisić-Tepavčević i otkrila da li će mere biti uvedene na teritoriji čitave Srbije

Autor: Informer, Republika

Vesti

01.07.2020

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donošenje mera na nivou celokupne zemlje nema smisla i nema potrebe za dodatnim uvođenjem mera u određenim krajevima, rekla je za Pink televiziju epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Darija Kisić Tepavčević

Kisić Tepavčević je rekla da se epidemiološka situaciji u zemlji već danima komentariše i prati.

- Epidemiološke ekipe su na terenu i rade, ali postoje krajevi koji su i više nego stabilni. Oko dve trećine zaraženih je uvek iz Beograda - rekla je Kisić Tepavčević i dodala da donošenje mera na nivou celokupne zemlje nema smisla i nema potrebe za dodatnim uvođenjem mera u određenim krajevima.

Kako kaže, situacija je veoma jasna kada je u pitanju koronavirus, dodaje da će biti onoliko slučajeva koliko su se mere poštovale, odnosno nisu poštovale mere.

- Pratimo situaciju u svim delovima zemlje. U skladu sa tim i lokalne samouprave donose odgovarajće odluke - rekla je Kisić Tepavčević.

Ona ističe da se nije razmatrala mogućnost uvođenja mera u čitavoj zemlji, jer kako kaže, postoje delovi sa više nego stabilnom situacijom.

- Svaki potvrđen slučaj zahteva epidemiološko istraživanje, skoro polovina u Beogradu nema ideju gde su mogli da se zaraze. Međutim, puno je mogućnosti u Beogradu gde bi to moglo da se desi, dok se u manjim mestima tačnije zna od koga i gde su se zarazili - rekla je Kisić Tepavčević.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako kaže, kada pričaju i pitaju ljude gde su mogli da se zaraze i da li su nosili maske, dolaze do toga da mnogi nisu koristili preventivne mere čime je i veća mogućnost i prilike da se zaraze.

- Potreban je određeni period, koji je oko 15 minuta, bez mera prevencije, i bez udaljenosti, da bi se zarazili - rekla je Kisić Tepavčević.

Ona ističe da osoba koja kija i kašlje, verovatno neće slobodno da se kreće, i dodaje da je pevanje itekako značajan način za prenošenje.

Kako kaže, jedan od vrlo plastičnog načina objašnjavanja kako je moguće da je došlo do zaražavanja na proslavama.

- To je sada prepoznato kao faktor rizika i definitivno bi morali da se uzdržimo od takvog načina ponašanja dok je koronavirus aktivan - rekla je Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević ističe da se jedino brže od virusa šire informacije, a dezinformacije još brže. 

- Dodatne dezinformacije koje unose nemir, su nešto što nam ne treba u ovom trenutku. Ono što jeste dobro u svemu ovome, jeste, što su kompletne oči javnosti tamo gde su sada žarišta - rekla je Kisić Tepavčević.

Tepavčević: Dezinformacije unose nemir

Ona ističe da se dodatnim merama čini sve transparentnije sa ciljem da se pokaže da nema mesta prikrivanju, već, kako kaže, treba da se fokusiramo na problem i da ga rešimo.

- Ovde su epidemiološka istraživanja pokazala da su mnogi odlagali posete lekaru, do trenutka kada im treba hitna reakcija. Tada vrlo lako može da dođe do rušenja kule od karata - rekla je Kisić Tepavčević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading