Drž'te se ljudi, pakleni period je pred nama! Meteorolozi objavili detaljnu prognozu za leto 2020.

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

29.06.2020

17:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meteorolog Marko Čubrilo koji je uspešno predvideo poplave i nevreme koje je nedavno pogodilo Srbiju procenio je prognozu koja nas čeka u julu mesecu i osvrnuo se na temperature u Grčkoj koja će mnogima biti tradicionalni izbor destinacije za letovanje.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ/e-stock/M. RAFAILOVIĆ/Tanjug/pixabay.com/Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

- Što se tiče dalje izgleda vremena za leto 2020. posle izuzetno kišovitog i relativno svežeg juna, jul nam barem u svom prvom delu ne donosi neko tropski toplo vreme. Posle nekoliko toplih dana od 03.07. počinje svežiji i nestabilan period koji će potrajati verovatno do oko 12.07, a prema trenutnom stanju prognostičkog matrijala i duže sve tamo negde do oko 18. jula - kaže Čubrilo.

- Biće naravno toplih i sunčanih dana sa i oko 35 stepeni Celzijusa, ali generalno se duži suv i topao period ne očekuje. Zajedno sa pretežno nestabilnom atmosferom ide i ponovo nešto veća količina padavina, ali leti su padavine izrazito lokalne i nije moguće unapred predvideti njihov prostorni raspored. Nažalost uz nestabilno vreme ide i povećana verovatnoća povremenih lokalnih nepogoda i svega što one sa sobom donose. Temperature će se uglavnom u najtoplijem delu dana kretati od 24 do 29 što je malo ispod proseka za sredinu leta. Samo prvih dana oko 33 stepena Celzijusa - precizira stručnjak.

- Posle 23.07. na dugoročnom prognostičkom planu stoji signal za moguću stabilizaciju i konkretnije otopljenje te bi posle tog datuma možda i nastupio najtopliji deo leta uz niz od oko 10-tak sunčanih i vrlo toplih dana i u tom periodu bi maksimumi često moglo dostizati i oko 36 stepeni Celzijusa - kaže Čubrilo.

Meteorolog navodi da je avgust još daleko za precizne odrednice ali da prvi podaci ipak postoje.

- Što se tiče avgusta, numerički modeli ne daju tako dugoročne projekcije, ali na mesečnim procenama dugoročnih prognositčkih centara trenutno stoji da bi avgust treba biti temperaturno oko proseka uz nešto veću šansu da prvi deo meseca bude dosta topao, a drugi svežiji od proseka - previđa Čubrilo.

Više informacija iz rubrike Vesti pročitajte OVDE

Kada su u pitanju popularne destinacija, pre svega Grčka, jul bi i tamo bio malo svežiji od proseka, ali to nikako ne znači da tamo neće biti sunčanog i toplog vremena, samo će biti manje toplo nego što je to uobičajno uz češću pojavu kiše, posebno na kopnenin predelima. Ostrva uglavnom suva ali vetrovita. Maksimalne temperature uglavnom oko +33 stepena Celzijsua, što jeste malo svežije od uobičajnih vrednosti - objašnjava meteorolog.

Najtopliji period za ovaj deo Evrope bi trebao biti interval od 23.07. do 10.08.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading