Dr Stevanović: Mladi na udaru korone, očekuje se veći priliv pacijenata! Evo šta nas čeka

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

29.06.2020

14:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kovid-19 nije bolest koja pogađa samo starije i hronične bolesnika, već i mladi mogu imati tešku kliničku sliku, kaže direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Goran Stevanović

On je, nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica, rekao da je raste broj obolelih i da se promenila starosna struktura pacijenata, te da sada više obolevaju mlađi ljudi.

- Jedan deo pacijenata ima lakšu kliničku sliku, ali jedan broj ima ozbiljne upale pluća. To je razlog zašto proširujemo kapacitete kovid bolnica - rekao je Stevanović.

On očekuje da će još nekoliko dana biti veći priliv pacijenata, a da će nakon toga da se smanji broj obolelih.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Goran Stevanović na današnjoj konferenciji sa ministrom Zlatiborom Lončarom

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je na sve koji imaju simptome respiratornih infekcija da ne idu u Infektivnu kliniku i stvaraju nepotrebnu gužvu u toj zdravstvenoj ustanovi, već da se jave u kovid ambulantu matičnog doma zdravlja.

U kovid ambulanti doma zdravlja pacijente će pregledati lekar, uradiće laboratorijske analize, snimiti pluća, a po potrebi radi se i test na koronu.

Sve vesti o koronavirusu pročitajte ovde

Pacijenti kod kojih klinička slika ukazuje na prisustvo virusa ili se potvrdi korona šalju se u trijažne ambulante koje su u Infektivnoj klinici, KBC Bežanijska kosa i Gradskom zavodu za plućne bolesti.

Tu se određuje koji pacijenti su za bolničko lečenje, a koji su za kućnu samoizolaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading