Nemački naučnici ubeđeni! OVA biljka leči koronu i svima je dostupna, a godinama se uspešno koristi u borbi protiv malarije!

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

29.06.2020

17:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jednogodišnji ili slatki pelin, poznat i kao Artemisia annua, već se odavno dokazao. Više od dvadeset godina u borbi protiv malarije lekari uspešno primenjuju lekoviti sastojak te biljke – artemisinin. Grupa naučnika sa Instituta "Maks Plank" u Potsdamu sada je istražila u kojoj meri bi ta biljka mogla da pomogne u lečenju kovida-19, piše DW.

Foto: youtube.com/FRANCE 24 English
Slatki pelin

- Tokom istraživanja smo izvukli čiste supstance iz biljke i onda ih povezali sa virusom - objašnjava Peter Zeberger sa instituta "Maks Plank“ koji je, zajedno sa hemičarom Kerijem Gilmorom, inicirao i vodio istraživanje.

Za potrebe ovog projekta divlji pelin je uzgajan u SAD. U istraživačkom projektu učestvovali su i virusolozi sa Slobodnog univerziteta u Berlinu.

Rezultati su iznenadili naučnike: ekstrakti slatkog pelina su aktivni protiv SARS-CoV-2. Listovi biljke Artemisia annua, uzgajani u Kentakiju, u SAD, najbolju antivirusnu aktivnost su pokazali kod ekstrakcije sa čistim etanolom ili destilovanom vodom.

Antiviralna aktivnost etanolnog ekstrakta još više se povećala dodavanjem kafe, otkrili su naučnici. Sam artemisinin međutim nije bio veoma efikasan protiv virusa.

- Bio sam iznenađen da su ekstrakti artemisinina znatno bolje funkcionisali nego čisti derivati i da je dodavanje kafe povećalo aktivnost - kaže Klaus Osterrider, profesor virusologije na Slobodnom univerzitetu u Berlinu. U istraživačkoj grupi on je bio zadužen za testiranje tih aktivnosti.

Više informacija iz rubrike Vesti pročitajte OVDE

Biljka poznata od davnina

U Aziji, Africi i Južnoj Americi biljni ekstrakti se već odavno primenjuju u lečenju infektivnih bolesti. Smatra se da su ekstrakti pelina efikasno sredstvo u lečenju bolesti koje prati povišena temperatura, poput malarije.

Artemisinin je osnova kombinovane terapije protiv malarije, sa malim ili nikakvim nuspojavama. Svake godine se na taj način leče milioni odraslih i dece.

RepublikaFoto: pixabay.com

U međuvremenu postoji sve veća zabrinutost da bi mogla da se razvije otpornost na tu vrstu leka, kaže Zeberger. „One koji žive u endemskim područjima malarije želimo da upozorimo na opasnost od uzimanja tih ekstrakta. Trebalo bi da sačekamo da se završe kontrolisana, klinička ispitivanja.“

Sekundarnu biljnu supstancu dobijenu od jednogodišnjeg pelina otkrila je 1972. godine kineska hemičarka i farmaceutkinja Tu Juju. Za svoj rad 2015. godine je dobila Nobelovu nagradu za medicinu.

Klinička ispitivanja o efikasnosti mešanja čaja i kafe sa biljkom Artemisia annua sada bi trebalo počnu u medicinskom centru Kentaki univerziteta. Klinički će biti ispitan i artesunat, derivat artemisinina za lečenje malarije.

I Meksiko je pokazao zainteresovanost za klinička ispitivanja. Ona su neophodna kako bi pouzdano mogla da se utvrdi efikasnost pelina. Na to neprestano ukazuju i naučnici koji su učestvovali u studiji Instituta "Maks Plank".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading