Naučno otkriće! Kojom rukom će dete pisati određeno je pre rođenja, evo kako!

Autor: stil

Vesti

26.06.2020

16:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina ljudi je desnoruko, ali postoji oko 10 posto levorukih osoba pokazalalo je istraživanje na 2,3 miliona ljudi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kojom rukom će dete pisati određeno je i pre njenog rođenja, tvrde naučnici.

Naime, reč je o genskoj aktivnosti u kičmi koja počinje u 8. nedelji trudnoće, a ne u mozgu ili našim neurološkim razvojem kako se do sada mislilo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

"Naši podaci sugerišu kičmeni, a ne kortikalni početak asimetrije kičmenog stuba" stoji u izveštaju tima istraživača iz Nemačke, Holandije i Južne Afrike, na čelu biofizičarima sa Univerziteta Ruhr Bochum.

Oni su pažljivo posmatrali ekspresiju gena unutar kičme koja se razvija u fetusu u materici između osme i dvanaeste nedelje trudnoće. Orjentisali su se na delove kičme odgovorne za prenos električnih impulsa na ruke, noge i stopala, a ta asimetrija određuje da li neko piše desnom ili levom rukom.

Više informacija iz rubrike DRUŠTVO pročitajte ovde.

Dugo se pretpostavljalo da aktivnost gena u mozgu, u zavisnosti od toga koja hemisfera pokazuje najviše aktivnosti, određuje je li neko desnoruk ili levoruk.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako je nejasno koji faktori to uzrokuju, moguće da oni menjaju način rada enzima oko deteta u razvoju, što menja način izražavanja njihovih gena, što utiče na asimetriju genske aktivnosti u kičmi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading