Nema više zadržavanja na granici: Srpske turiste sve manje testiraju na ulasku u Grčku

Autor: Tanjug, republika.rs

Vesti

24.06.2020

12:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proredile su se gužve na prelazu Promahonas na bugarsko-grčkoj granici, a testiranja srpskih turista na koronu prilikom ulaska u Grčku su veoma retka, prenosi turistički portal Grčka info.

RepublikaFoto: tiktok.com/Shelbs
Foto: Ilustracija

Kako je navedeno, prema informacijama srpskih turista više nema višesatnog čekanja da se uđe u Grčku i poslednjih dana formalnosti na prelazima traju od dvadesetak minuta do pola sata.

Do nedavno su svi posetioci morali da ostave na granici podatke u koje mesto idu i broj telefona, dok sada i te podatke grčke vlasti ređe traže.


- Turisti prenose da test nije strašan, da ne boli i da izgleda kao bris iz grla: Otvorite usta i kažete - Aaaa, a medicinski tehničari vam uzmu uzorak. Ukoliko je neko pozitivan na virus stići će mu poruka u roku od tri dana na broj telefona koji je ostavio na granici. Ukoliko poruka ne stigne znači da je sve u redu - navodi Grčka info.

U Grčkoj su trenutno najmnogobrojniji turisti koji dolaze svojim kolima, a to su Srbi, Bugari i Rumuni.

Još nema Nemaca, Engleza, Makedonaca niti turista iz BiH i drugih, koji će početi da stižu oko 1. jula.

Većina barova na plaži i prodavnice biće otvoreni od 1. jula pa nadalje.

Očekuje se da granični prelaz Evzoni, između Severne Makedonije i Grčke, bude otvoren 1. jula.

Za sada se turisti preko Evzonija mogu vratiti kroz Severnu Makedoniju u Srbiju, uz maksimalno zadržavanje od pet sati u Severnoj Makedoniji.

Vlada Severne Makedonije donela je odluku da od 26. juna otvori sve granične prelaze bez dodatnih ograničenja.

Grčka dnevno ima u proseku 10 do 15 novozaraženih korona virusom, a broj preminulih je veoma mali.

U proteklih sedam dana testovi koji su nasumično rađeni na granici između Bugarske i Grčke pokazali su pet slučajeva pozitivnih na kovid19, navodi portal Grčka info dodajući da nisu obavešteni da je među pozitivnima bilo turista iz Srbije.

Takođe, od 15. juna kada su otvoreni aerodromi u Solunu i Atini, testovi su otkrili 21 avio putnika pozitivnog na virus.

Među njima je bilo i putnika na letu iz Beograda, ali pošto je naveden aerodrom Beograd samo kao polazni aerodrom to ne znači da je u pitanju bio srpski turista.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading