DAN ZA PAMĆENJE: Naših 75 vojnika sutra maršira Crvenim trgom - srpski gardisti pred Putinom i Vučićem

Autor:

Vesti

23.06.2020

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ima li veće časti za vojnika u mirnodopskim uslovima nego da promaršira Crvenim trgom ispred Vladimira Putina, Aleksandra Vučića i drugih državnika u čast pobede nad fašizmom. Naših 75 gardista, koji će sutra učestvovati na Paradi pobede u Moskvi, tvrdi da nema.

Foto: Ministarstvo odbrane
Vojnici uvežbavaju nastup

Ovi pripadnici Garde Vojske Srbije posebno su birani, kao najbolji među najboljima, po moralnim i vojničkim vrlinama. Pripreme su čak i za njih bile veliki izazov. Početne pripreme realizovane su u Beogradu, u kasarni Dedinje (15 dana), a zatim su nastavljene u Moskvi (14 dana). Činili su ih intenzivno uvežbavanje strojevih radnji i fizička obuka, a tokom priprema svi gardisti su bili u samoizolaciji.

Čast da predvodi ešelon Garde koji nastupa na paradi pripala je komandantu gardijskog bataljona potpukovniku Draganu Jakovljeviću.

75 GODINA OD POBEDE NAD FAŠIZMOM I ZATO JE U MOSKVI 75 NAŠIH VOJNIKA

Evo izjava nekih pripadnika Garde za Srpski telegraf iz Moskve uoči parade.

Kapetan Đorđe Simić:

- Kao oficir Vojske Srbije, osećam se ponosno i privilegovano što imam čast da budem u stroju odabranih kojima je poverena odgovornost da na jednoj tako impozantnoj manifestaciji predstavljaju državu, Vojsku i jedinicu.

Kapetan Stefan Miletić:

- Biti deo ovog elitnog stroja za mene je posebna čast i velika odgovornost jer na paradi u Rusiji svako od nas predstavlja našu zemlju, ali i slavne pretke koji su život dali za ono najvrednije, za slobodu našeg naroda.

Garda na paradama

Tripoli  2009.

Pariz  2014.

Moskva 2015.

Peking  2015.

Moskva 2020.

Zastavnik Mladen Jovanović:

- U vojničkoj uniformi sam više od polovine života i u njoj sam obišao mnoge zemlje sveta. Učestvovao sam u međunarodnoj vojnoj saradnji noseći srpsku zastavu u mirovnim operacijama, ali i svim vojnim paradama unazad desetak godina. Parada u Moskvi ipak zauzima posebno mesto u mom srcu. Idemo na mesto gde su zauvek zaustavljeni nacisti.

Desetar Miloš Joksimović:

- Odmalena nisam propuštao priliku da na televiziji ispratim Paradu pobede. Na jednom mestu 15.000 vojnika koji u slavu pobede iz sveg glasa uzvikuju: "Ura!" To je nešto što sam oduvek želeo da doživim. Moj san se ispunjava. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading