"AFERA DANAS": Štamparija šteti državu tolerišući ogromne dugove

Autor:

Vesti

23.06.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neverovatno je da rukovodstvo državne "Štamparije Borba", na čijem je čelu Vladimir Gudurić (70), ne preduzima mere da naplati enormni dug od dnevnog lista Danas. Kao što je Srpski telegraf otkrio u vikend-broju, Danas štampariji duguje čak 15 miliona dinara za štampanje. I nikom ništa, iako ovo, kako saznajemo, ozbiljno ugrožava poslovanje "Štamparije Borba", redovno servisiranje njenih obaveza i ispunjavanje obaveza prema radnicima.

RepublikaFoto: youtube.com/Centar za antiautoritarne studije
Dragoljub Petrović

Nakon teksta u našem listu, javnost se s pravom pita ne samo kako je moguće da list koji bukvalno svakodnevno pljuje državu opstaje upravo zahvaljujući što ne izmiruje obaveze istoj toj državi. U ovom slučaju, preko preduzeća koje je sto odsto u državnom vlasništvu. Takođe, nikom nije jasno zašto rukovodstvo štamparije, odnosno Gudurić, ništa ne preduzima da naplati dug. To otvara mnoga pitanja...

Politički analitičar Branko Radun smatra da bi uprava "Štamparije Borba", sa Gudurićem na čelu, trebalo da reaguje i iskoristi dostupne mehanizme kojima bi naplatili dugovanja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Branko Radun

- Osim te poslovne politike, zanimljiv je politički aspekt - medij koji kritikuje državu i vlast, opstaje zahvaljujući državnom preduzeću. Neretka je pojava da su ispod žita postignuti neki sumnjivi finansijski dilovi. Nije isključeno da je to i ovde slučaj - konstatuje Radun, pogađajući u srž onoga što svima bode oči.

Indikativno je i ćutanje uprave Danasa, kao i "Štamparije Borba" i Gudurića. Naime, na konkretna pitanja našeg lista (pogledajte okvir) ne da nismo dobili konkretne, već nikakve odgovore.

Na ova pitanja nisu odgovorili

DANAS

Dragoljub Petrović (50)

glavni urednik

1. Kako je moguće da ste napravili toliki dug prema štampariji?

2. Šta preduzimate da ovaj dug vratite?

"ŠTAMPARIJA BORBA"

Vladimir Gudurić (70)

direktor

1. Kako je moguće da privatni list napravi toliki dug prema štampariji čiji je vlasnik država?

2. Šta ste preduzeli da ovaj dug naplatite?

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković smatra da je i štamparija u državnom vlasništvu kriva i da ne sme da se dozvoli da bilo ko, pa bio to i Danas, koji pledira da je jedini koji piše istinu, duguje toliki novac i faktički ugrožavala rad i funkcionisanje ove firme.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Vladimir Marinković

Direktorka i glavna i odgovorna urednica Studija B Ivana Vučićević kaže da nije jasno zašto država svesno trpi gubitke i novcem građana finansira laži novinara Danasa.- Ovo je tržišna privreda i ako neko nije u stanju da izmiruje obaveze, bilo prema privatnim poveriocima, bilo prema državi, znači da ne treba ni da postoji, odnosno da u ovom slučaju jednostavno ljudi neće da kupuju Danas - kaže Marinković.

RepublikaFoto: youtube.com/Pancevo RTV
Ivana Vučićević

- Zamisle situaciju u kojoj neki dnevni list u Srbiji otvoreno vređa predsednika i vlast ove zemlje, a svoje novine štampa u državnoj štampariji. Istovremeno, na sav glas, te iste novine histerično optužuju tu istu državu za cenzuru novinara i medijske neslobode. Radi se, naravno, o listu Danas, oglasnoj tabli Dragana Đilasa, koji svoju nepatvorenu mržnju prema vlastima u Srbiji štampa u državnoj "Štampariji Borba", a kako se ispostavlja, besplatno, jer toj istoj štampariji duguje 15 miliona dinara. Jasno je zašto Danas nema novca, njihove laži ne prolaze čak ni kod tzv. građanske Srbije koja je ranije čitala ove novine - navodi naša sagovornica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading