LEKARI SLOMLJENI ZBOG SMRTI DR RADANA DŽODIĆA: Korona je ubila najboljeg među nama!

Autor: kurir.rs, Republika

Vesti

22.06.2020

15:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ugledni srpski i svetski onkološki hirurg i bivši direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Radan Džodić preminuo je prekjuče od posledica infekcije koronavirusom.

RepublikaFoto: youtube.com/ RTS Tako stoje stvari - Zvanični kanal
Radan Džodić

Koronavirus ubio je prekjuče jednog od najvećih onkoloških hirurga, profesora doktora Radana Džodića (68), bivšeg direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i profesora Medicinskog fakulteta, i ostavio srpsku i svetsku medicinu bez jednog od najboljih stručnjaka. Svi lekari u Srbiji juče su na poziv Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) tačno u 10 sati prestali da rade sve što su započeli i minutom ćutanja odali počast dr Džodiću, specijalisti za rak dojke i štitnu žlezdu, koji je prekjuče izgubio poslednju ovozemaljsku bitku.

Neka mu je večna slava

- Od kovida 19 preminuo je prof. dr Radan Džodić, onkološki hirurg iz Beograda. Neka mu je večna slava i pokoj duši. Molimo sve lekare u Srbiji da u ponedeljak u 10 sati minutom ćutanja odaju počast i ovom našem preminulom kolegi. Žrtve ne smeju ostati bezimene - stoji u saopštenju SLFS, ali i na njihovoj Fejsbuk stranici. Dr Rade Panić, predsednik tog sindikata, kaže za Kurir da je umro jedan od najboljih i najpoznatijih onkoloških hirurga, a koliko je bio izvanredan, prvenstveno čovek, pa lekar, govori podatak da je prošle godine otišao u penziju, ali da se vraćao da pomogne pacijentima. - Dolazio je u Institut za onkologiju da pomogne građanima i zbog toga je dao svoj život. Preminuo je prekjuče na respiratoru - kaže dr Panić.

Prof. dr Vladimir Kovčin, jedan od naših najboljih onkologa, kaže za Kurir da je srpska medicina pretrpela nenadoknadiv gubitak smrću dr Džodića. - Prof. dr Džodić imao je pridružene bolesti. Rizik od smrtnog ishoda od posledica infekcije koronavirusom kod njega je bio veoma visok. Prebačen je sa intenzivne nege u Institutu po dobijanju pozitivnog rezultata testa na kovid u Infektivnu kliniku KCS. Jedan je od naših najboljih i najvećih hirurga. Najbolji među nama. Bio je nosilac izrade nacionalnih vodiča za lečenje karcinoma dojke, ali i potpredsednik Međunarodnog udruženja onkoloških hirurga. Vrlo je zaslužan za napredak onkologije u Srbiji. S druge strane, pacijenti su ga mnogo voleli jer je bio izuzetan čovek - priča prof. dr Kovčin i dodaje da je velika nesreća što je prof. dr Džodić stekao zasluženu penziju, ali nije mogao da uživa u njoj.

Celog života radio

- Celog života je radio i više nego što je trebalo. Bolest je takva da ne bira - opisuje dr Kovčin. Istovremeno, u Lekarskoj komori Srbije (LKS) vest o smrti dr Džodića ostavila je sve u neverici. Dr Milan Dinić, predsednik LKS, kaže za Kurir da je odlazak dr Džodića veliki gubitak za srpsku i svetsku medicinu. - Ono što je sigurno jeste da će brojne generacije studenata i nas kolega, koje je on izveo na taj put medicine, nastaviti njegovim stopama i pristupu medicini - kazao je Dinić.

Predavao je na svim meridijanima

Prof. dr Radan Džodić bio je redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i dugogodišnji direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Rođen je 1952. godine na Goliji. Medicinski fakultet završio je 1978. godine, a redovni profesor onkološke hirurgije postao je 2005. godine. Od 2009. godine je šef poslediplomske katedre za onkologiju. Na Evropskoj školi onkologije izabran je 2017. godine za profesora hirurgije raka dojke, melanoma i hirurgije glave i vrata. Predavao je po pozivu na više univerziteta u Francuskoj, Japanu, Rusiji, Grčkoj, Italiji, Kazahstanu, Hrvatskoj, Kini, Rumuniji i drugim univerzitetskim centrima u svetu. Bio je potpredsednik Svetske federacije onkoloških hirurških udruženja, a objavio je oko dvesta radova u domaćim i stranim časopisima. Usavršavao se u Francuskoj i Japanu, a tokom svog radnog veka uradio je više od 10.000 operacija. Dobitnik je brojnih domaćih i svetskih priznanja.  

Da se ne zaboravi: Lekari koje je odnela borba sa virusom

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije ne dozvoljava da se nijedno ime lekara koji je preminuo od koronavirusa zaboravi, kaže dr Rade Panić. Ovo su imena 16 lekara za koje je sigurno i potvrđeno da su umrli od koronavirusa kojeg su dobili radeći svoj posao:

- prof. dr Radan Džodić, onkološki hirurg u penziji

- dr Aleksandra Cvijović, specijalista radiologije, KBC Zemun

- prof. dr Snežana Veljković, član Predsedništva sekcije za istoriju medicine SLD

- dr Biljana Natić Ljumović, specijalista ginekologije sa akušerstvom iz DZ Niš

- dr Goran Ivanković, specijalista urologije iz OB Ćuprija

- dr Branislav Blažić, specijalista opšte hirurgije, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine

- dr Miroslav Vasić, specijalista interne medicine iz Varvarina

- dr Aleksandar Janačković, specijalista interne medicine u penziji iz Niša

- dr Vojkan Šuluburić, specijalista ortopedije iz Čačka

- dr Dušanka Živković, specijalista infektolog iz Leskovca

- dr Dragoslav Arsić, pulmolog iz Varvarina

- dr Miodrag Lazić, specijalista hirurgije iz Niša

- dr Miroslav Jovanović, doktor stomatologije iz Beograda

- prof. dr Dragan Marković, specijalista opšte hirurgije, supspecijalista vaskularne hirurgije iz Beograda

- dr Stanislav Ostojić, doktor stomatologije iz Novog Sada

- dr Aleksandra Šljuka, doktor stomatologije iz Novog Sada

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading