Najviše lasta u domaćinstvu Gvozdenović iz Kraljeva

Autor: Republika

Vesti

22.06.2020

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovogodišnji pobednik takmičenja "Domaćinstvo koje su laste izabrale" je porodica Radovana Gvozdenovića iz okoline Kraljeva koja ima 86 aktivnih gnezda seoskih lasta, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Pobedničko domaćinstvo osvojilo je priznanje i tonu kukuruza kao nagradu za brigu o seoskim lastama.

RepublikaFoto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Pobedničko domaćinstvo Gvozdenovića nalazi se na 2,5 kilometra od Kraljeva. Veliku štalu trenutno dele tri krave i 86 lastavičjih porodica. Da priznanje i nagrada idu u prave ruke svedoči priča o spasavanju gnezda koje je prošle godine otpalo sa drvene tavanice štale. Prema priči Gvozdenovića prilikom čišćenja štale na podu su zatekli otpalo gnezdo u kome su mladunci i dalje bili živi. Bili su svesni da moraju nekako da im pomognu. Gnezdo su stavili u jednu posudu koju su zatim postavili na stub u štali. Roditelji su nastavili da brinu o mladuncima koji su uspešno izleteli iz improvizovanog gnezda.

Ove godine su u takmičenju "Domaćinstvo koje su laste izabrale" učestvovala rekordna 452 domaćinstva iz svih krajeva Srbije. Organizatorima je prijavljeno ukupno 4.605 aktivnih gnezda koja nastanjuje više od 27.000 seoskih lasta. Procenjuje se da ovaj broj seoskih lasta samo u jednom satu može da pojede više od 1.600.000 muva, komaraca i drugih letećih insekata.


Zbog velikog interesovanja Društvo za zaštitu i proućavanje ptica Srbije odlučilo je da ove godine u okviru takmičenja organizuje izvlačenje "Srećno gnezdo", kako bi se svim učesnicima bez obzira na broj gnezda dala šansa da budu nagrađeni za ljubav prema seoskim lastama. U izvlačenju iz bubnja najviše sreće imala je Dragica Dunić iz Cerovca kod Kragujevca, koja u svom domaćinstvu ima 4 aktivna gnezda seoskih lasta. Dragica Dunić je osvojila dvogled i Crvenu knjigu faune Srbije III – Ptice.

Seoske laste su jedan od simbola sela, a da bi taj status i zadržale Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u okviru programa "Proleće uživo" organizuje takmičenje "Domaćinstvo koje su laste izabrale" sa ciljem podrške malim poljoprivrednim domaćinstvima koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način. Opstanak seoskih lasta zavisi od štala vrednih domaćina u kojima one svijaju gnezda i pronalaze insekte kojima se hrane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading