LJUŠIĆ rekao da su DALMATINCI SRBI!

Autor:

Vesti

19.10.2017

17:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski kompleks od Srba nije ništa novo, međutim, sada su otišli toliko daleko s tvrdnjom da se srpski učenici u školi pripremaju za nove ratove!

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Autor spornog udžbenika kaže da nije knjiga problem, nego što zastupa nacionalni interes Srba, a Hrvati to tumače kao pripremu đaka za nove ratove

Naime, u članku koji je objavila Slobodna Dalmacija Hrvati se u navodnom dokazivanju ove tvrdnje pozivaju na udžbenik za treći razred istorije gimnazije autora Radoša Ljušića, navodeći pojedine odlomke knjige koji potvrđuju njihovu tezu.

NEBESKI NAROD

"Iako su svi u etničkom pogledu Srbi, njih često nazivaju po imenu teritorije na kojoj žive - Crnogorci, Banaćani, Slavonci, Dalmatinci." "Srpsko nacionalno biće ostalo je trodelno, ali dok se pravoslavni Srbi izjašnjavaju kao pripadnici srpske nacije, rimokatolici i muslimani sve više se smatraju Hrvatima, odnosno Bošnjacima", navodi list uz opasku da je poruka koju srpski gimnazijalci uče da su samo Srbi nebeski narod, a da su svi njihovi susedi manje vredni ljudi.

SPORNI CITAT: Iako su svi u etničkom pogledu Srbi, njih često nazivaju po imenu teritorije na kojoj žive - Crnogorci, Banaćani, Slavonci, Dalmatinci

Međutim, sam autor napominje da je udžbenik o istoriji srpskog naroda.

- Ne vidim šta je problem i šta je netačno. Srbi koji žive u Dalmaciji su Dalmatinci, oni koji žive u Slavoniji Slavonci, u Crnoj Gori Crnogorci, a svi skupa su Srbi. Kao što su i Hrvati u Dalmaciji - Dalmatinci. Nigde nisam rekao da su Hrvati Srbi. Ja često ističem da sam Metohijac, to ne znači da nisam Srbin, i ne vidim šta je tu ružno. Oni očigledno udžbenik nisu pročitali, sve ovo je veoma neozbiljno - kaže Ljušić za Srpski telegraf.

LJUŠIĆ: Ali Hrvati napadaju moj udžbenik, onda je on bolji nego što sam mislio

NACIONALNI INTERES

On navodi da 42 godine predaje istoriju srpskog naroda na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a da je "sporni" udžbenik u upotrebi od 2007.

- Sve do 2017. nije bilo nijedne zvanične primedbe Ministarstvu prosvete da je bilo šta u njemu netačno ili da je tumačeno na način koji nije prihvatljiv. Nije udžbenik glavni problem, ovo je napad na mene jer se trudim ne samo u svojim udžbenicima nego i dok sam bio direktor Zavoda za udžbenike da zastupam ono što su nacionalni interesi. Pogledajte samo šta Mađari uče u Mađarskoj, kako u Austriji predaju svoju nacionalnu istoriju, a kako je kod nas. Naši udžbenici su u nacionalnom pogledu najmanje izraženi, mnogo su nacionalističkiji udžbenici u Hrvatskoj. Ali ako ga Hrvati napadaju, onda je udžbenik bolji nego što sam mislio - dodaje Ljušić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading