PRVA REAKCIJA ZVANIČNOG BEOGRADA! Dačić o Grenelovoj objavi: To je stav Srbije godinama unazad

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

15.06.2020

17:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je večeras povodom objave specijalnog predstavnika Bele kuće Ričarda Grenela da je dobio uveravanja od Beograda da će se privremeno zaustaviti kampanja povlačenja priznanja, a od Prištine da će prestati njeni zahtevi za članstvo u međunarodnim organizacijama, da je to bio stav Srbije godinama unazad.

RepublikaFoto: Tanjug/O. STEVANOVIĆ
Ivica Dačić

- Ako je tačno ono što je specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel objavio na Tviteru, to znači da je od Prištine dobio uveravanja da će zaustaviti kampanju za priznavanje Kosova i zahteve za članstvo u međunarodnim organizacijama, a to je bio stav Srbije koji je godinama unazad iznosio predsednik Aleksandar Vuči - rekao je Dačić. 

U izjavi povodom objave Grenela da bi predstavnici Beograda i Prištine mogli da se sastanu u Beloj kući, u Vašingtonu, 27. juna, on je ponovio da Srbija može privremeno da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja samo ako Priština zaustavi kampanju za priznavanje i učlanjenje u međunarodne organizacije.

- Problem je, međutim, što mi Albancima u Prištini ništa ne verujemo, jer su uvek do sada lagali i vukli jednostrane poteze. Kao kad su potpisali Briselski sporazum, a već sedam godina odbijaju da formiraju Zajednicu srpskih opština - rekao je Dačić.

Dačić je rekao da ako je tačno to što je Grenel objavio, Beograd očekuje da Priština odmah povuče zahteve za članstvo koje je podnela u međunarodnim organizacijama.

- Kao što su učinili pre neku nedelju u Eurimažu, organizaciji pod okriljem Saveta Evrope. Onda ćemo videti da li misle ozbiljno, ili je ovo još jedan trik - rekao je Dačić.

Grenel je objavio na Tviteru da je dobio uveravanja od vlada u Prištini i Beogradu da će se privremeno zaustaviti kampanje priznanja, odnosno njegovog povlačenja, kao i odustajanje Prištine za članstvo u međunarodnim organizacijama, kako bi se predstavnici dve strane sastali 27. juna u Vašingtonu, gde bi razgovarali o dijalogu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading