Veliki poduhvat neurologa na VMA: Složenim zahvatom spasili život starijem čoveku koji je doživeo moždani udar!

Autor: Republika

Vesti

11.06.2020

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos epidemiji koronavirusa, tim stručnjaka klinike za neurologiju Vojnomedicinske akademije na čelu sa direktorom te klinike prof. Rankom Raičevićem tromboktomijom je spasao život jednom starijem pacijentu koji je doživeo moždani udar na ulici.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Dr Ranko Raičević

Doktor je objasnio da je reč o pacijentu u poznim godinama i da u takvim slučajevima uvek postoji dilema da li je zahtevna operacija pravi korak i da li je opasnija od samog moždanog udara.

- Uspeli smo, iako je postojao rizik jer je reč o starijem čoveku, da uz veliki broj medicinskih stručnjaka,  spasemo jedan život i time pokažemo da brinemo o svim pacijentima, uprkos epidemiji - rekao je dr Ranko Raičević.

On je objasnio i kako izgleda proces tromboktomije...

- Ulazi se uz pomoć vodiča kateterom u krvni sud, dođe se u lobanjsku jamu kateterom, izvadi se taj krvni ugrušak kroz taj isti kateter, aspirira se ugrušak i ponovo se uspostavi cirkulacija u tom krvnom sudu - objasnio je dr Raičević.

On je dodao da je u uslovima kada je aktuelan koronavirus potreban mnogo veći napor da se svi pacijenti zbrinu na adekvatan način, kao i da je izvođenje ovakve intervencije u doba još uvek aktuelne epidemije ekskluzivitet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading