Dozvoljene posete staračkim domovima: Moraju biti ispunjenii OVI USLOVI kako bi videli svoje bližnje

Autor: Tanjug, republika.rs

Vesti

09.06.2020

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posete u gerontološkim centrima i domovima za stare na teritoriji Srbije od danas su dozvoljene pod posebnim uslovima u dvorištima ustanova, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Posete su bile zabranjene zbog epidemije koronavirusa, a do ukidanja zabrane došlo je nakon odluke Kriznog štaba za zdravstvo Vlade Republike Srbije, a na osnovu mišljenja epidemiologa, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prema instrukciji koju je doneo resorni ministar Zoran Ðorđević, posete korisnicima, koje moraju biti unaprede dogovorene i zakazane, mogu se realizovati svakim danom, u povoljnim vremenskim uslovima kada je temperatura vazduha iznad 18 stepeni, nema kiše ni vetra, u periodu od 10 do 18 časova, u okviru dvorišta ustanove.

Kako se navodi, korisnik može imati posete dva puta sedmično, a u zavisnosti od njegove želje i zdravstvenog stanja, koje mogu trajati najduže 15 minuta po poseti.

Posetiocima se vrši provera temperature i drugih simptoma bolesti Kovid 19, a zabranjuje se ulaz licima koji imaju neke simptome.

Kontrolisanim posetiocima se na ulazu u dvorište obavezno vrši dezinfekcija ruku, obuće (dezobarijera), a tokom trajanja posete i korisnik i posetilac moraju nositi zaštitne maske, a posetilac obavezno mora imati i vizir i držati se propisane distance od korisnika od najmanje dva metra.

Zaposleni posetioce i korisnike dovode do mesta posete i nazad, i prisutni su tokom posete kako bi sprečili direktan kontakt.

Posetioci ne mogu da se kreću po ustanovi već može da boravi samo na mestu određenom za posete, gde najviše mogu biti dva posetioca i jedan korisnik.

Ukoliko ustanova raspolaže sa više ulaza u dvorište, neophodno je odrediti samo jedan ulaz za lica koja dolaze u posetu, u cilJu vršenja nadzora i provere stanja svih potencijalnih posetilaca, navodi se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading