Završetak onlajn nastave u petak: U junu pravac škola po bolje ocene!

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

23.05.2020

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Onlajn nastava koja se emituju na televiziji za osnovne i srednje škole završava se sledećeg petka, 28. maja. Tada se završava i obaveza nastavnika da šalju lekcije putem neke od platformi koje su koristili tokom onlajn nastave.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Međutim, školska godina formalno se završava sredinom juna, a za to vreme škole će, kako kažu u Ministarstvu prosvete, nastaviti sa realizacijom nedeljnih operativnih planova za ostvarivanje nastave na daljinu ili sa neposrednim aktivnostima koje se odnose na pružanje podrške učenicima u napredovanju, ocenjivanje, pripremu za maturske, tj. završne ispite...

- To će biti bliže uređeno izmenama i dopunama pravilnika o kalendaru obrazovno-vaspitnog rada - kažu u ovom ministarstvu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ranije je istakao da će od 1. juna u školu dolaziti samo oni koji žele da poprave ocene ili deca koju će nastavnici pozivati ako procene da dodatno treba proveriti njihovo znanje.

Veće obaveze u školi imaće samo učenici osmog razreda koje čeka proba male mature i pripremna nastava za završni ispit.

SIMULACIJA MALE MATURE

Učenici osmog razreda 1. juna doći će u školu po kombinovani test i test iz srpskog jezika, koje će raditi kod kuće, a 2. juna će u školi raditi test iz matematike i doneće dva urađena testa koje su uzeli prethodnog dana. - Test iz matematike biće simulacija male mature koja ih čeka 17, 18. i 19. juna - kaže Natalija Matić. - Kako je i preporučeno, zbog epidemije, u učionicama će biti manje grupe dece.

- Učenici od prvog do četvrtog razreda ne moraju da dolaze u školu u junu, jer učitelji ugavnom znaju šta da im zaključe - rekao je ministar. - Starija deca, od 5. do 7. razreda, koristiće drugu i treću nedelju juna kako bi završila obaveze oko ocena.

Inače, još početkom ove nedelje, nastavnici u osnovnim školama dobili su preporuku da počnu sa zaključivanjem ocena i to da najpre zaključe - petice. Ukoliko nisu zadovoljni nižim ocenama, biće organizovana provera znanja.

- Ne verujem da će najmlađi osnovci imati potrebe da dolaze, ali očekujem da će najveće interesovanje za popravljanje ocena biti kod dece između 5. i 7. razreda, bilo da oni žele bolju ocenu, ili da ih nastavnici pozovu i provere - kaže za naš list Natalija Matić, direktorka OŠ "Veselin Masleša".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading