Prve najave nisu uopšte dobre! Očekuje nas pakleno leto kakvo nije viđeno do sada

Autor:

Vesti

22.05.2020

18:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

20. juna ove godine će zvanično početi leto. Sudeći prema najavama metorologa, ovo će biti jedno od najtoplijih godišnjih doba od kada se meri temperatura.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Temperature tokom leta će biti iznad višegodišnjeg proseka

Topao i suv vazduh biće u većini južne Evrope narednih meseci, što može stvarati probleme poljoprivrednicima. To bi moglo da znači i temperature između 30 i 40 stepeni Celzujusa.

Iako su Španiju i Portugaliju tokom prethodnog perioda zadesile velike količine padavina, leto će, prema prognozama, ipak biti suvo i veoma toplo.

Ipak, meteorolozi upozoravaju i da će zbog velikih vrućina biti dosta oluja i vremenskih nepogoda. padavine će doneti preko potrebnu vlagu zemljištu i omogućiti usevima da prežive, ali postoji i veliki rizik od poplava koje mogu da pričine značajnu materijalnu štetu.

Srbija sa svojim geografskim položajam potpada pod predo koji odlukuju visoke temperature i suv vazduh.

RepublikaFoto: youtube.com/TV Jasenica
Vladimir Đurđević

- Prema sadašnjim prognozama, trebalo bi da ovo leto bude toplije od prethodnog, ali i od onog 2018. godine. Temperature su tada, kao i prošlog leta, bile iznad proseka, što se očekuje i ovog leta. Sudeći prema prvim najavama, pred nama je još jedno leto sa tropskim temperaturama - rekao je klimatolog Vladimir Đurđević za Blic.

U julu vrhunac toplotnog udara

Tokom jula meseca očekuju se najviše temperature kada će biti oboreni svi rekordi iz prethodnih godina. Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,6 stepeni.

Prema najavama RHMZ-a, srednja maksimalna temperatura u julu biće iznad proseka, s vrednostima za oko 2,3 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 20 stepeni Celzijusa. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 3.4 stepena u odnosu na višegodišnji prosek, objavio je RHMZ.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 32. stepena. Mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 22 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 18 mm.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Pored visokih temperatura očekuju se i velike količine padavina

Iznad proseka biće i temperature u avgustu. U odnosu na višegodišnji prosek, temperaura će biti viša za otprilike 2,5 stepena.

Početkom jeseni dolazi osveženje

Prema prognozi RHMZ-a, u septembru nas očekuju prosečne temperature.

Takođe, čekaju nas i tople noći. Predviđa se da se temperatura neče spuštati ispod 24 stepena Celziujusa, posebno tokom juna i jula.

Da su ova predviđanja moguća, govori i podatak da su i tokom zime oboreni rekordi u visini temperature.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading