Užasavajuća prognoza meteorologa: Superćelijska oluja prošla je kroz Srbiju i doneće nam TORNADO?

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

20.05.2020

12:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strašno nevreme koje je protutnjilo Srbijom bilo je praćeno superćelijskim olujama, čija je jedna od glavnih karakteristika to da traju nekoliko sati, a kako objašnjava meteorolog Đorđe Đurić, one mogu da dovedu i do tornada.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Superćelijska oluja prošla je juče kroz Sjenicu, Goliju, Kraljevo, Trstenik, Vrnjačku Banju i Kruševac, gde je napravila ogromnu materijalnu štetu na usevima i objektima.

- U nastavku dana se na teritoriji cele zemlje očekuju velike padavine, pljuskovi i grmljavina. Ponegde se očekuju i grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim verom i obilnim pljuskovima. Posmatrajući teritoriju cele Srbije, i danas su moguće superćelijske oluje - kaže Đurić navodeći da takve pojave mogu da se prognoziraju svega dva sata unapred.

Crveni meteoalarm

Foto: RHMZ/printscreen

Meteorolog Đorđe Đurić objašnjava da crveni meteoalarm predstavlja najviši stepen upozorenja.

- To znači da usledih vremenskih nepogoda neće biti pričinjena samo materijalna šteta, već da su uslovi opasni i po životinje, a ima opasnosti i po ljudske živote - ističe meteorolog i dodaje da se danas preporučuje izbegavanje boravka na otvorenom i u šumskim kompleksima, kao i u blizini predmeta kod kojih može doći do oštećenja.

Kako dodaje, reč je pljuskovima lokalnog karaktera. Tako se, recimo, i na teritoriji grada Beograda razlikuje količina padavina. Dok je pravi pljusak poplavio centar prestonice, u delovima grada poput Banovog brda gotovo da i nema padavina.

Zabelela se Srbija od grada koji je pao: Stravično nevreme napravilo haos

- Važno je naglasiti da je reč o lokalnim padavinama koje su zapravo svakodnevna pojava za maj i jun - napominje naš sagovornik.

Kako upozorava Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ), danas se u krajevima južno od Save i Dunava očekuju intenzivni grmljavinski procesi sa lokalnom pojavom grada, u zoni pljuska i jakim ili olujnim vetrom, kao i količinom padavina u većini mesta od 20 do 40 mm za 24 sata a lokalno i više.

Crveni meteoalarm uključen je za područje Borskog okruga (istočna Srbija) gde može pasti i više od 60 mm kiše za 24 sata.

UPOZORENjE ZA PODRUČJE SRBIJE 

Danas se u krajevima južno od Save i Dunava očekuju intenzivni grmljavinski procesi sa lokalnom pojavom grada, u zoni pljuska i jakim ili olujnim vetrom, kao i količinom padavina u većini mesta od 20 do 40 mm za 24 h, a lokalno i više, naročito na području Borskog okruga (istočna Srbija) gde može pasti i više od 60 mm za 24 h.

Kako objašnjava meteorolog RHMZ Slobodan Sovilj, u ovom kraju se očekuju intenzivni pljuskovi u više navrata koji mogu da dovedu do stvaranja bujičnih poplava.

- U Istočnoj Srbiji se poslepodne, uveče i u toku noći očekuju pljuskovi u više navrata koji mogu da dovedu do bujičnih poplava. To nisu poplave nalik onima koje su se desile recimo u Obrenovcu, već one koje traju sat, dva ili tri posle nepogode a voda se zatim povlači - objašnjava Sovilj.

Kako kaže, u istočnom delu Srbije večeras se očekuje i pojava superćelijskih oluja, poput onih koje su juče zahvatile Peštersku visoravan i Rasinski okrug.

- Trenutno nema grada na području Srbije, jedino ima pljuskova sa grmljavinom u Zapadnoj Srbiji, Šumadiji, južnom Banatu i delovima Beograda. Ipak, večeras očekujemo jaki razvoj poput jučerašnjeg, i to u istočnoj, centralnoj i jugoistočnoj Srbiji. U tim krajevima su moguće superćelijske oluje - objašnjava Sovilj.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading