Doktorka Kisić Tepavčević o skoku obolelih: Do ovoga nije trebalo da dođe!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

18.05.2020

16:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Broj obolelih u poslednja dva dana je povećan, ali zbog širenja infekcije u zatvorenom kolektivu", smatra epidemiolog Darija Kisić Tepavčević i dodaje da se to znatno razlikuje od širenja u opštoj populaciji.

RepublikaFoto: Tanjug
Darija Kisić Tepavčević

- Kada govorimo o apsolutnim brojevima, došlo je do određenog skoka obolelih u poslednja dva dana, ali je skok na račun širenja infekcije unutar nekog zatvorenog kolektiva, što se znatno razlikuje od epidemiološke situacije sa širenjem u opštoj populaciji - rekla je Kisić Tepavčević za RTS.

Kako ocenjuje, do toga nije trebalo da dođe i to je moglo da se spreči.

Prema njenim rečima, na vreme se reagovalo i bitno je naglasiti da su novootkriveni slučajevi u Vranju uglavnom asimptomatski oblici infekcije i da se ne sprovodi aktivan nadzor nad ovim oboljenjem, ti slučajevi infekcije se ne bi ni otkrili.

Ona je kazala i da sve manje ljudi ima generalno indikaciju za testiranje.

- Jedan od boljih indikatora je da ima sve manje osoba koji zadovoljavaju definiciju slučaja za testiranje -istakla je ona i dodala da to ide željenim tokom ka postepenom gašenju epidemije.

- Imali smo širenje u određenim kolektivima, sprečilo se dalje širenje, ali je uticalo na skok brojeva kada je u pitanju sagledavanje celokupne epidemiološke situacije - rekla je Kisić Tepavčević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Unca

18.05.2020 17:33

Otvorili ste kafiće, javni prevoz i dozvolili mitinge ovoj coroni od vlasti, narodu bez svesti o ozbiljnosti situacije! Nikada u istoriji nismo znali uraditi pravu stvar u pravo vreme i to nas je koštalo. Zato bežite deco dok je vreme!