Tito se prevrće u grobu! Urbanistički vandalizam u srcu Zlatibora, nekada lepa vila okružena ruglom

Autor:

Vesti

18.05.2020

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maršal bi se u grobu prevrnuo. Titova vila u Čajetini, srcu Zlatiboru, okružena je sa svih strana soliterima koji su nikli oko nje.

Josip Broz Tito

Prelepo zdanje na poznatoj srpskoj planini žrtva je, po svemu sudeći, širenja turističkih kapaciteta i povećavanja profita.

Na društvenim mrežama osvanula je skoro neverovatna slika sa Zlatibora, na kojoj se vidi kako je masovno gradilište jednostavno "ugušilo" Titovu vilu.

Titova vila ili preciznije Vila Aleksandra Pavlovića, koji ju je podigao pre Drugog svetskog rata, jedini je objekat u zlatiborskom naselju Palisad koji je Zavod za zaštitu spomenika u Kraljevu svojevremeno proglasio za kulturno dobro.

Na tom mestu sada se grade apartmanski kompleksi, pa će i ovo zdanje, ukoliko od njega nešto ostane, ubuduće služiti isključio za ekonomske svrhe i sticanje profita. Taj deo naselja, u kom sada dominiraju soliteri, nosiće najverovatnije naziv Titova vila iako od vile nije ostalo ni v.

Pokušali smo da detalje o poreklu građevinskih dozvola za ovaj urbanistički vandalizam saznamo od predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića, ali nam se on juče nije javljao na pozive niti je odgovorio na poruke. G. M.

Činjenice

Istorijat vile

- sagrađena pre Drugog svetskog rata, po nekim podacima 1937.

- podigao ju je beogradski advokat Aleksandar Aca Pavlović, koji je doprineo unapređenju zlatiborskog turizma

- vilu je država konfiskovala 1945.

- ne zna se koliko je puta Tito u njoj boravio

- zdanje je skupština sreza Titovo Užice 1967. dodelila na korišćenje TV Beograd

- 2012. je vraćena potomcima bivšeg vlasnika

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading