Tiodorović: Zaraženo 65 radnika "Jure", od sutra moguće restriktivnije mere

Autor: Blic

Vesti

13.05.2020

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Virusom korona je zaraženo 65 radnika iz fabrike "Jura" zbog čega će možda zaposlenima u ovoj fabrici sutra biti predloženo uvođenje restriktivnijih mera, rekao je za "Pink" prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Branislav Tiodorović

Dr Tiodorović je celokupnu situaciju u vezi sa korona virusom u Leskovcu ocenio kao "nesigurnu" dodajući da može da postane "nepovoljna".

- Obolelo je 65 radnika "Jure" zbog čega ovoj fabrici moramo posvetiti posebnu pažnju. Svi pozitivni na virus su u kovid bolnici. Sutra će se "Juri" predložiti dodatne mere koje bi trebalo da sprovedu, od prevoza do uslova u samoj fabrici, tako da se može očekivati da im se predlože rigoroznije mere. Veliki broj ljudi radi tamo, oko 2.850, tako da je važno sprovesti epidemiološku situaciju pod kontrolu - rekao je dr Tiodorović.

Govoreći o testiranju odnosno neopodnom negativnom testu za ulasku u Srbiju, on je rekao da je urađeno ono što se već radi u Evropi.

- Zlatni standard za testiranje je i dalje PCR. Taj metod će se primenjivati u celoj EU. Tim rezultatom možemo da utvrdimo, putem nazofaringealnog brisa, da li neko nosi virus korona. S druge strane, serumski ili testovi podrazzumevaju ispitivanje iz krvi odnosno seruma, a na osnovu njih se saznaje da li je neko sveže oboleo ili preboleo virus. Seroepidemiološka studija koja se već sprovodi u celoj zemlji moći tako da nam kaže koliki je kolektivni imunitet - podsetio je Tiodorović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading