OVA MESTA SU LEGLO ZARAZE, TU SE VIRUS ŠIRI ENORMNOM BRZINOM: Evo kako najbolje da se zaštitite!

Autor: srbijadanas.rs, republika.rs

Vesti

09.05.2020

07:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uporedo sa prestankom vanrednog stanja vratile su se u život aktivnosti koje su na početku proglašenja epidemije od posebnog značaja označene kao najrizičnije za prenošenje virusa, koji je i dalje tu među nama. A koja su to mesta na koiima vreba najveća opasnost od virusa?

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

Gradski prevoz

Nema sumnje da je gradski saobraćaj nosi najveći rizik, bez obzira na to što su propisane brojne mere - na dupla sedišta dozvoljeno je da samo jedna osoba može da sedi, određeno je rastojanje između onih koji stoje... Zato je veoma važno, uz maksimlana trud da se održi propisana distanca, i da svi nose maske i rukavice, ulaze samo na jedna vrata, izlaze na druga, da se vozila dezinfikuju i da se klima ne uključuje, jer ona pogoduje prenosu virusa.

Podstimo da je prvobitno bilo najavljeno da će u prvoj fazi, vozila gradskog prevoza moći da koriste samo zaposleni građani, međutim, juče je ta odluka promenjana i od danas, 8. maja, moći će da se prevoze svi građi, ne samo zaposleni.

- Kada saobraćaj počne normalno da funkcioniše, tek tada može da se kaže da se vratio život, jer je to jedno od glavnih mesta gde dolazi do prenosa respiratornih infekcija, pored vrtića i škola – rekao je pre nekoliko dana dr Predrag Kon.

Ukoliko zaista ne morate ne koristite gradski prevoz, idite peške na posao i vraćajte se peške. Ionako smo dosta sedeli prethodnih nedelja!

Vrtići

Kovid-19 najveće posledice ima za stariju populaciju, ali iako kod dece ne poprima ozbiljne razmere, u smislu razvijanja težih simptoma bolesti, i ona se mogu inficirati i oboleti. Mesto koje nosi najveći rizik za to je svakako vrtić, gde mališani i provode najviše vremena.

Nemački virusolog Kristijan Drosten je zbog togo i upozorio na opasnost preranog otvaranja dečijih vrtića.

RepublikaFoto: Promo foto
Foto: Ilustracija

- Deca imaju imuni sistem bez iskustva, koje ne može da deluje protiv virusa, zbog čega su škole i vrtići žarišta virusa. Na osnovu gripa i prehlade zna se da deca imaju velike količine virusa u grlu. Ta koncentracija virusa je 10.000 puta veća nego kod odraslih - objasnio je Drosten.

Budući da se sa ukidanjem vanrednog stanja u Srbiji veliki broj roditelja vratio na posao, posle skoro dva meseca otvoriće se vrtići, svi državni, dok su neki privatni odlučili da i dalje ne rade jer im se ne isplati. Ono što je dobro u celoj priči je da vrtići neće biti u punom kapacitetu. Konkretno u Beogradu se za povratak dece u obdaništa prijavilo oko 25 odsto roditelja. To je 15.535 dece od 58.000, koliko ih ide u državne vrtiće, tako da grupe neće biti velike. 

Škole

Do kraja ove školske godine nema masovnog povratka đaka u klupe u Srbiji, što je dobra vest sa stanovišta borbe protiv virusa. Vratiće se samo mali broj dece, ona do 12 godina starosti, za koje će biti organizovan boravak u školi, a čiji roditelji moraju da rade, te namaju izbora.

RepublikaFoto: youtube.com/RTRS vijesti
Foto: Ilustracija

Inače, slična je stvar kao i s vrtićima kada je reč o prenošenju zaraze: deca mogu preneti virus porodici ili nastavnicima iako nisu bolesna. To dokazuje i primer Danske u kojoj je stopa zaraženosti korona virusom porasla sa 0,6 na 0,9 odsto od kada su škole ponovo otvorene 15. aprila.

Pored toga, povratak u škole sa sobom bi doneo sva ona pravila koja važe i za ostale: nošenje maski (i učenici i nastavnici), veći razmak između klupa, dezingekcija na ulazu u školu, fizička ditanca... Upravo će ta pravila važiti za one koji će ipak morati da idu u boravak.

Teretane

Kada je 15. marta 2020. predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje u zemlji, naglasio je da su upravo teretane mesta na kojima se najlakše prenosi virus, jer mnogo ljudi dolazi u dodir sa spravama za vežbanje, tako da je to idealno okruženje za širenje korone.

RepublikaFoto: Pixabay.com/David Mark
Foto: Ilustracija

Po novim pravilima, ako ipak želite da vežbate u teretani, morate da imate maske i rukavice, a sprave i prostor bi trebalo da budu dezinfikovani. Upravo zbog toga mnoge teretane i dalje su zatvorene, jer se smatra da je nemoguće vežbati pod takvim uslovima. Ipak, one koje rade, moraju da ispoštuju ove uslove.

Tržni centri

Sutra će tržni centri širom Srbije otvoriti svoja vrata. Radujemo se što će se na hiljade zaposlenih vratiti na svoja radna mesta, ali to znači i nagli povratak kupaca, za koje sumnjamo da će u velikom broju navaliti već tokom prvog vikenda.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

- Iako preporuke za ponašanje u ovakvim prostorima postoje, najvažnije je izvršiti samoprocenu rizika - ističe dr Darija Kisić Tepavčević.

A preporuke su: svi zaposleni su u obavezi da nose zaštitne maske i rukavice, da se drže propisane distance, dok su preporuke za potrošače slične - oni će bitiu obavezi da nose maske i rukavice i da vrše pojačanu dezinfekciju ruku. Bito je reći i da u tržnim centrima klima uređaji neće smeti da rade, takođe jer pogoduju širenju vurusa.

I restorani i kafići u okviru centara trebalo bi da naprave propisani razmak između stolova.

Bioskopi, pozorišta

Dvorane i hale koje su okupljale ljude željne dobrog filma i pozorišnih predstava sigurno neće biti otvorene do kraja maja. Nažalost, ali to je razumljivo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Fizička distanca, pored pranja ruku, je ono što je ključno u ovoj borbi protiv korona virusa, a pozorišta i bioskopi su upravo mesta na kojima distanca nije bila moguća. Čak ima svoju draž onaj opojni miris kokica ili naćosa od osobe pored vas dok gledate film na velikom platnu!

Na daskama koje život znače vodi se poseban život uživo. Pitanje je kako će sad glumci igrati komade, da li će i oni imati maske, dok ih iz publike gledaju isto tako zamaskirani gledaoci sa vakog trećeg sedišta?

Avio-saobraćaj

Čekiranja na aerodromu dok čekate u dugačkom redu, pa zbijeno sedenje u avionu. Potencijalna opasnost za zarazu sprečena je tako što je na desetine hiljada aviona širom sveta parkirano na aerodromima od početka pandemije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Uslovi za avio-putovanja u budućnosti biće rigorozni: od dolaska na aerodrom i do 4 sata ranije, testiranja na virus, merenja temperature, a i u avionima će morati da se sporvode određene mere. Milion puta spomenute fizička distanca i maske biće obavezne.

Jedina sigurnost - priroda!

Ukoliko živite u gradu, onda su parkovi i sva mesta na otvorenom manje opasna od zatvorenih prostora. Parkovi i šetališta vas čekaju, ali ne zaboravite da ostanete odgovorni, da držite distancu, nosite maske ukoliko šetate u društvu. Vlada Srbije u četrvrtak je donela preporuke za parkove.

I vežbajte na otvorenom, to je ono što nam je falilo, ponesite alkohol sa sobom, dezinfikujte sami sprave i uživajte.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading