DOKTOR STEVANOVIĆ U STRAHU: Virus će se vratiti!

Autor:

Vesti

01.05.2020

07:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović jutros je govorio za TV Prva na temu koronavirusa.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Goran Stevanović

Doktor je na samom početku razgovora istakao da na klinici trenutno imaju 80 pacijenata, od toga na respiratorima troje, a na intenzivnoj 8 bolesnika u veoma ozbiljnom stanju.

Aktuelnu situaciju je ocenio kao "smirivanje koje nam daje mogućnost da predahnemo", ali da ćemo tek narednih dana imati pravu sliku o tome kolika je naša odgovornost kada je reč o koronavirusu.

Doktor je apelovao na građane naglašavajući da "popustanje mera ne znači kraj epidemije, nego da smo od restriktivnih metoda prešli na samoodgovornost".

- Nadamo se da su građani shvatili ozbiljnost situacije - kaže on.

Govoreći o kineskim lekarima, rekao je da su oni "zaključili da smo se od samog početka dobro nosili sa situacijom i da smo uspeli da budemo korak ispred epidemije".

Stevanović je zahvalio kolegama iz Rusije, Svetske zdravstvene organizacije i Italije na savetima i pomoći da se situacija stabilizuje.

- Kao infektolog uvek strahujem od toga da svaka bolest za koju nemamo apsolutnu zaštitu, a to je vakcina, može da se vrati! - ističe on.

- Kao čovek koji voli svoj narod verujem u svoje građane, svaki put smo izašli iz teških situacija. Mislim da će se ponašati onako kako treba, da bismo mogli da nastavimo da živimo, a da nemamo preterano veliki broj obolelih - objašnjava doktor.

Stevanović je istakao da "o snazi virusa možemo pričati tek kada budemo radili sekvencioniranje virusa". Nije mogao dati procene o tome šta nas čeka na jesen, već je naglasio da se fokusiramo na trenutnu situaciju.

- Daleko je da mislimo o jeseni, prvo treba proceniti aktuelno stanje - zaključuje on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading