Profesor sa Hemijskog fakulteta objašnjava kako treba da se vrši dezinfekcija: Evo za šta služi varikina, a na asepsol morate da obratite posebnu pažnju

Autor:

Vesti

30.04.2020

18:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako se najavljuje popuštanje mera prevencije protiv širenja koronavirusa, ipak nema mesta opuštanju. Stoga je važno da kada ljudi izađu na ulice, u kafiće, restorane, i druge objekte gde se okuplja veliki broj ljudi, dezinfekcija prostorija bude pravilno izvršena.

RepublikaFoto: Photo by Ashkan Forouzani on Unsplash
Foto: Ilustracija

Profesor na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Goran Roglić, objašnjava koja sredstva je najbolje primeniti na određenim površinama kako bi dezinfekcija bila najefektivnija.

- Podovi i toaleti dezinfikuju se varikinom, razblaženom 1:50, odnosno rastvorom hipohlorita koji je trenutno dostupan za komercijalnu upotrebu. Za radne površine, stolove i ostalo, preporučuje se upotreba asepsola ili upotreba 70 odsto rastvora etanola - kaže Roglić za RTS.

On dodaje da bi kod primene asepsola trebalo obratiti posebnu pažnju jer je potrebno duže vreme izlaganja. Savetuje se izlaganje površine minimum 10 minuta kako bi sredstvo efikasno delovalo.

Ova pravila koja važe za velike objekte svakako možete primeniti i kod kuće i time sebe, i članove svoje porodice, efikasno zaštitit od koronavirusa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading