(FOTO) Proizvedena prva tura "zelenih maski" u Srbiji!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

30.04.2020

10:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvih 30.000 zaštitnih "zelenih maski" sa filterima proizvedene su u Srbiji, a više od 10.000 komada biće donirano zdravstvenim ustanovama, opštinama i gradovima u zemlji.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Made in Šimanovci

Preduzeće C CS Solutions je jedna od 12 startap firmi podržanih od strane Fonda za inovacionu delatnost, koja se uključila u borbu protiv pandemije koronavirusa.

U pitanju je višenamenska plastična maska sa zamenljivim filterom za zaštitu lica od virusa, bakterija, prašine i različitih čestica.

Ideja za izradu prve ovakve maske u Srbiji krenula je na početku pandemije korona virusa, a već nakon dvadesetak dana izrađeni su prvi alati u saradnju sa veteranom inovacija Predragom Pešovićem, predsednikom Saveza pronalazača Srbije koji je ujedno i vlasnik firme u Šimanovcima u kojoj se ove maske proizvode.

- Maske su bolje od hiruških jer su plastične, ne postoji protok vazduha i za višekratnu su upotrebu - objašnjava Marko Radović koji je u startap preduzeću CS Solutions zadužen za projekat "zelena maska".

Dodaje da je prednost njihovog proizvoda što maske mogu da se dezinfikuju prokuvavanjem, alkoholom, asepsolom, dok se fileteri na maskama koje imaju rok upotrebe tri godine, menjaju na svakih 100 sati korišćenja.

Cilj je da se obezbedi dovoljna količina kako bi se podmirilo domaće tržište, kaže Radović i navodi da je do sada napravljeno 30.000 komada, a u narednih mesec dana plan je da ta brojka stigne do 100.000 zaštitnih maski.

Predsednik Saveza pronalazača Srbije Predrag Pešović, koji se na početku pojave pandemije uključio u ovaj projekat i ustupio svoje proizvodne pogone za izradu maski, kaže da su se u jednom trenutku spojile želje i ideje, iskustvo i znanje, sa potrebama cele zemlje, i da se odmah krenulo u realizaciju proizvodnje prve srpske maske sa filterima "made in Šimanovci".

- Angažovali smo par profesora koji nam trebaju, radimo veoma ozbiljno i nema nikakvih promašaja - ističe Pešović koji ponosno oko vrata nosi prvu proizvedenu masku.

U narednom periodu, kaže, radiće se na dodatnom usavršavanju karakteristika ovih maski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
NADA

30.04.2020 13:16

BRAVO ZA MLADOG PRONALAZAČA. GDE MOGU DA KUPIM ILI NARUČIM TU MASKU,, OBJAVITE NA FACEBOOK.