Tužilaštvo ušlo u dom za stara lica u Negotinu: Šta se krije iza masovne zaraze u ustanovi?

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

27.04.2020

08:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dom za stara lica u Negotinu postao je novo žarište koronavirusa, zbog čega će biti formiran poseban krizni štab, nalik onom koji je formiran za Niš i okrug.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Tužilaštvo ispituje da li je i na koji način došlo do propusta u domu za stara lica u Negotinu - rekao je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, a predsednik Opštine Negotin Vladimir Veličković rekao je juče novinarima u tom gradu da su uočili određene propuste.

Veličković je rekao da su u Negotinu uzeti uzorci ukupno 60 osoba i da je od pristiglih 57 rezultata - pozitivno 48 osoba u domu za stara lica "Radost".

Devet uzoraka je negativno, a rezultati još tri uzorka se čekaju.

Veličković je rekao da je testiranje u Negotinu ponovljeno zbog sumnje da je uzorkovani materijal bio kontaminiran pri prvom testiranju.

 

 

Kako je rekao, među 48 zaraženih su 33 korisnika doma, 13 zaposlenih i dva pripadnika Vojske Srbije koji obezbeđuju dom.

- Uočili smo, otkada se ovo pojavilo juče ujutru, niz propusta, što mi, što resorno ministarstvo i republički Krizni štab. Preduzeli smo mere, na osnovu svih dosadašnjih podataka, ka licima koja su odgovorna za pojavu i ulaz virusa u staracki dom "Radost" - kaže Veličković.

Prvobitno je 40 građana Negotina 22. aprila testirano i tada se ispostavilo da je 30 pozitivno na korona virus, od čega je 27 korisnika staračkog privatnog doma "Radost", dvoje zaposlenih i jedan vojnik.

- Prva dva testa koja smo imali 21. aprila, gde su se dve radnice javile sa simptomima, rezultirala su negativnim testom. Tad smo tražili 40 testova, došli su sutradan, odradili su, a posle toga su 32 juče pristigla, od čega 30 pozitivnih i dva negativna. Zato smo posumnjali, želeli smo da se proveri sve - rekao je juče Veličković.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Branislav Nedimović

Ministar Nedimović je danas rekao da će rezultati istrage, čim budu poznati biti saopšteni javnosti, dok će protiv odgovornih biti preduzete i odgovarajuće mere.

Pretpostavlja se, inače, da u tom domu, pored ostalog, nisu poštovali nalog da posao organizuju u 15-todnevnim smenama, kako bi se smanjili kontakti.

- Važno je da će sva lica biti zbrinuta i medicinski opskrbljena i da nemaju težu kliničku sliku, kako mi je rečeno jutros - rekao je Nedimović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading