Nestorović: Virus će da se umiri preko leta, ali ako se vrati na jesen, biće opasan po jednu grupu društva

Autor: Blic

Vesti

24.04.2020

08:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Umirenje epidemije je dobar znak napretka u borbi protiv virusa, a na pitanje da li će preko leta nestati zaraza", kaže pulmolog Branimir Nestorović.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Branimir Nestorović

On je gostujući na TV Pinku rekao da smatra da je ovo jedna od poslednjih fazi u borbi protiv "pošasti, koja je vremenom oslabila".

- Može da se kaže da smo ušli u fazu gašenja korone. Postoji takozvani indeks zaraznosti, odnosno koliko jedan čovek zarazi ljudi kada je bolestan, a taj indeks je sada drastično opao. Kod nas je taj koeficijent ispod jedan - rekao je profesor Nestorović.

Upoređujući našu trenutnu situaciju sa stanjem u Evropi, on smatra da je naš scenario odlično prošao.

- Mi spadamo među najuspešnije zemlje po svim parametrima, to je lepa vest. Mere su bile čvrste i nije moglo na drugi način. Švedska je sa jučerašnjim danom imala 2.000 umrlih do kraja epidemije će verovatno imati oko 4.000 pošto su u trećoj nedelji epidemije, ali oni nisu imali mere samoizolacije koje smo mi poštovali - navodi Nestorović, sugerišući tim da su nas mere samoizolacije u najvećoj meri zaštitile od katastrofe.

- Praktično, epidemija se gasi. Primer toga je Niš, epidemija u Nišu koja je potencijalno bila problematična se smiruje U Vojvodini je sada prema rezultatima oko šest odsto pozitivnih testova, dok ih je u jednom trenutku bilo oko 40 pozitivnih. U Beogradu je oko četri pet odsto u Nišu oko devet do 10, kaže profesor koji smatra da to pokazuje našu uspešnostu u borbi protiv korona virusa .

Virus će se ugasiti preko leta

Profesor Nestorović rekao je da sumnja u to da će virus preživeti vrele letenje temperature.

- Virus neće moći da preživi visoke temperature i to je jasno. Primer je Amerika u kojoj je pre neki dan smrtnost u Los Anđelesu, kao jednom od najvećih američkih gradova, bila manja nego u Njujorku, to je direktan dokaza da sunčevi zraci ubijaju virus. On može d ase širi, ali je njegova infektivnost mnogo manja - ispričao je u Jutarnem programu TV Pink profesor Nestorović.

Ako se na jesen vrati neće biti jak kao i sada, ali smatra da će i dalje opasnost predstavljati po stare.

- Ne znamo da li će se vratiti na jesen, ako se vrati ni tada neće biti ove situacije. Ovo je bila potpuno novi virus za Evropu. Ako se vrati na jesen on će biti opasan samo za stariju populaciju - napominje doktor.

Preslikali smo kineski model

Od pandemije smo se borili koristeći kineski model, slušajući njihova uputstva, naglašava Nestorović.

- Oni su nas posavetovali da otvorimo privremene bolnice, jer se to kod njih pokazalo da to to smanjuje širenje virusa među članovima porodice - rekao je profesor.

Kaže da smo posle Danske mi imali najstrože mere, koje su nas spasile katastrofe.

- Mi smo posle Danske najbrže reagovali, zatvorili granice škole i to je urodilo plodom- zaključuje Nestorović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading